070531048_ABFweb
070531048_ABFweb

Eerste hulp bij dressuurproeven voorlezen

Nieuws

Dit artikel is voor alle lieve ouders, vrienden en stalgenoten van fanatieke dressuurruiters. Want bij dressuurruiters horen wedstrijden en bij wedstrijden horen proeven. Om het dressuurruiters makkelijker te maken, en jou een stukje moeilijker, mogen deze dressuurproeven in de basissport voor worden gelezen. En daarvoor ben jij, lieftallige voorlezer, nodig.


Het voorlezen van dressuurproeven is helaas niet altijd de makkelijkste taak. Maar gelukkig hebben we van veel Bit-lezers tips ontvangen die het voorlezen van dressuurproeven een stuk makkelijker, en daarmee hopelijk ook leuker, maken.

Zenuwachtig? Oefenen, oefenen en oefenen.


Met het zweet op je rug sta je de proef voor te lezen en stiekem ben je zenuwachtiger dan de ruiter zelf? Een geruststelling; je bent niet alleen! Een goede tip die we meermaals binnenkregen: oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Leer de proeven die je voor moet lezen van te voren goed. Het kan ook prettig zijn om van te voren te oefenen met de ruiter, tijdens het trainen. Zo kan degene die jij voorleest ook feedback geven om het nóg beter te doen op de dag zelf! Kijk op de dag van de wedstrijd even mee bij de combinatie die voor jullie start. Zo kun je afkijken hoe de ander voorleest en zit het ‘riedeltje’ alvast een beetje in je hoofd.

Dressuurproeven voorlezen vereenvoudigen


Om het voorlezen makkelijker te maken voor jezelf kregen we meermaals de tip om je vinger bij de oefening te houden waar je op dat moment bent. Dat zorgt ervoor dat je de draad niet kwijtraakt en je af en toe mee kunt spieken waar de ruiter is en hoe de proef gaat. Vrijwel alle ervaren voorlezers gaven de tip om een oefening altijd twee keer op te noemen. Mocht het de eerste keer niet helemaal binnen zijn gekomen, dan is er altijd nog een tweede keer. Markeer de onderdelen die snel achter elkaar komen. Zo weet je dat je deze snel achter elkaar moet lezen om op tijd te zijn. Dit is vooral bij de hogere klasses belangrijk.

Je stem tactisch gebruiken


Het is misschien een beetje bijgeloof van ons allemaal, maar een prettige stem kan zeker ontspannend werken op paard en ruiter. We kregen dus ook meermaals de tip om iemand voor te lezen die je goed kent. Als ruiter en paard bekend zijn met de stem werkt het ontspannend. Wens de ruiter van te voren ook even veel plezier, deze kleine ‘peptalk’ kan net even voor dat beetje extra plezier en vertrouwen zorgen. Zorg dat je tijdens het voorlezen duidelijk articuleert, praat luid en duidelijk en benadruk de belangrijke stukken.

Help, we zijn op buitenconcours


Voorlezen op buitenconcours in Nederland: het regent, het waait, er zijn meerdere ringen en iedereen schreeuwt door elkaar. Allemaal super vervelend, maar de wedstrijd gaat gewoon door zolang we nog niet over het terrein vliegen met windkracht 12. Kijk op dat moment goed waar de wind vandaan komt. Als je met je rug in de wind kunt staan, ben je een stuk beter te verstaan. Zorg er in ieder geval ook voor dat je niet rug-aan-rug met een andere voorlezer staat, want dan is afleiding en verwarring gegarandeerd.

Altijd blijven lachen


Voordat jullie met de proef mogen beginnen moet je altijd even wachten op het startsein van de jury. Vaak steken ze even hun hand op of rinkelen ze met de bel. Lach even vriendelijk naar de jury en geef bij de ruiter aan dat jullie mogen beginnen. Nu mag je echt beginnen! En vergeet niet, van veel Bit-lezers kregen we deze tip: “Geef het welbekende kuchje als de ruiter op het verkeerde been aan het lichtrijden is.” We hebben allemaal wel eens last van onze keel tijdens het voorlezen, toch?

Lees jij wel eens dressuurproeven voor en wat zijn jouw tips?

Lees ook:Bron: Bitmagazine.nl