Bianca Schoenmakers
Bianca Schoenmakers

Blog: Totilas

Nieuws

Het Nederlandse dressuurteam wint goud, Tim Lips staat tiende en Merel Blom trekt zich helaas terug bij de eventing, Anky zet een hele mooie prestatie neer bij de reining, maar Facebook, Twitter en alle hippische nieuwssites ontploffen pas echt als Totilas een scheet laat!


Totilas, die tijdens zijn eerste optreden op het EK in Aken niet zuiver bewoog, is uit het kampioenschap gehaald en naar een kliniek gebracht voor onderzoek. Maar is dat nou echt zo’n verrassing? Als ik alle verontwaardigde reacties lees, blijkbaar wel.

Het is bij iedereen bekend dat Totilas al een hele tijd kwakkelt met zijn gezondheid. Iets wat elk (sport)paard, maar ook elk mens kan overkomen. Natuurlijk is bij sportpaarden de kans groter, maar ook in de natuur heb je die gevallen en die worden dan simpelweg opgegeten door een roofdier.

Maar omdat het hier om ‘onze’ Toti gaat, moet iedereen binnen en buiten Nederland er een mening over hebben en natuurlijk uiterst verontwaardigd reageren als het niet goed met hem gaat. Op de positieve berichten over dit paard onder Matthias Alexander Rath kwamen in het verleden dan ook maar weinig reacties. Want Totilas onder een ander dan Edward Gal, is gewoon ‘stom’, aldus een heel groot deel van de paardenlievende Nederlandse internetgebruikers.

Maar ik heb nieuws! Totilas gaat niet terug naar Gal, dat is nooit het plan geweest, gaat nooit het plan worden en zal ook niet gaan gebeuren als alle anonieme internethelden dat maar vaak genoeg roepen en zelfs over schelden op elke online gelegenheid. We zullen ook nooit weten of dit blessureleed niet ook gewoon in Nederland is ontstaan. De Duitse top staat namelijk, net als de Nederlandse top, niet echt bekend om hun slechte stalmanagement.

In het verleden blijven hangen en blijven jammeren over hoe het anders had gemoeten, is dus compleet nutteloos! Laten we Totilas met z’n allen als sportpaard gewoon vergeten en voor nu onthouden als fokhengst. En laten we ons concentreren op het heden en de toekomst, zeker nu in een tijd van een EK. Want we hebben al goud, Gal presteert ook geweldig zonder Totilas, de eventers gaan vandaag de cross in, onze reiners, menners en voltigeurs moeten nog en onze springruiters zijn ook van plan te gaan knallen. Laten we ons concentreren op het talent dat we wel in huis hebben en de prestaties die nog geleverd gaan worden!
843770