wendy-bleekemolen-blogger
wendy-bleekemolen-blogger

Blog: Samen

Nieuws

Bijna kerst! Familietijd, gezelligheid… en voor mij nog iets extra! Mijn derde boek Vrijheid komt uit. Bijzonder dat dit rond kerst is, aangezien het over een aantal belangrijke levenslessen gaat die ik van paarden heb mogen ontvangen. Dat past echt in de kerstsfeer. Door het werken met vijf paarden in vrijheid heb ik zaken geleerd, zoals loslaten, niet oordelen, in het hier en nu leven en nog veel meer!


Behalve al deze ingrediënten blijven we natuurlijk ook bezig met onze standaard handvatten om paarden te onderwijzen. Maar paarden trainen omvat zoveel meer dan enkel oefeningen doen! Heel veel mensen zitten bijvoorbeeld met een angstdrempel, dit kan een paard behoorlijk in de weg zitten. Vertrouwen is iets wat moet groeien. Vaak zit er een angstdrempel bij ons, die door de tijd gedeeltelijk vervaagt of aan de hand van het paard zijn reacties op schriksituaties zelfs soms verdwijnt. Door consequent en rechtlijnig gedrag van onze kant naar het paard toe, groeit ook het vertrouwen van het paard in ons.

Vertrouwen groeit ook door zaken veel te herhalen. Zoals het verkeersmak maken, hier kan je al mee beginnen als het paard nog niet bereden is. Je kan dan gewoon aan de hand gaan wandelen. Lekker veel wandelen, is goed voor jouw gezondheid en fijn om samen een band op te bouwen. Als je paard eenmaal zadelmak is, zal je veel plezier beleven aan deze opgebouwde vertrouwensband.

Houd er wel rekening mee dat je dan vaak voor je paard wandelt en dat het voor het paard weer een andere beleving is wanneer je er bovenop zit.

Het is dan ook heel belangrijk dat je tijdens grondwerk het paard leert om als eerste over of door iets te gaan. Dit is namelijk ook zo wanneer je erop zit. Er loopt op dat moment niemand voor hem. Aangezien paarden kudde- en volgdieren zijn, vinden ze het erg fijn om gewoon te volgen. Het kan dan ook een hele moeilijke taak zijn voor het paard wanneer de ruiter hem ergens door of over drijft vanuit een zadelpositie.

Als je dit hebt voorbereid op de grond ga je hier veel profijt van hebben. Daarom leren wij ook graag dat het paard zelf de trailer in gaat en dat wij hem niet altijd leiden.

Je kan het paard bijvoorbeeld ook over het zeil sturen. Hierbij is het belangrijk dat je zelf niet te ver weg staat van het zeil. Anders is de opening tussen jou en het zeil te groot en verleid je het paard om tussen jou en het zeil te springen.Wandel ook niet eerst met het paard over het zeil, want dan ga je hem voor, terwijl je hem juist wilt leren om zelf erover heen te gaan. Daarbij loop je het risico (dat wanneer het paard achter jou aan loopt) dat je paard schrikt van het gekraak en jou omver loopt.

Heel erg belangrijk zijn de rustpauzes die je het paard geeft. Als je het paard te veel pusht, riskeer je dat hij boos of bang wordt. Het is belangrijk dat hij kan ervaren dat iedere stap in de juiste richting een rustmoment oplevert. Die stap moet hij in alle rust kunnen verwerken. Als je genoeg rust kan aanbieden, zal je merken dat ieder paard eigenlijk heel snel zijn best wilt doen.

Maak ook gebruik van iedere situatie die zich aanbiedt. Zo is sneeuw ontzettend leuk om weer een grens te verleggen! Het leuke aan grondwerk is dat je lekker vanaf de grond met jouw paard alles kan verkennen en ontdekken. Samen veel doen is de boodschap! Ben je beperkt in ruimte of sta je op een weide? Ondergrond te hard om te rijden? Doe dan kleine oefeningen om jouw vertrouwen en die van het paard te versterken.

Op onderstaand filmpje zie je hoe ik Hyacinda voor de eerste keer over een zeil stuur. Hyacinda is een driejarige KWPN-merrie die ik toen net van een handelaar had gekocht. Ze was nog maar een week van de wei. Ze vond alles eng; het is ook heel ingrijpend om van de wei in de mensenwereld, met zoveel nieuwe geluiden en indrukken, te komen. Heel haar leven was veranderd. Zo’n kleuter die net van de wei komt en allerlei nieuwe zaken ontdekt, is niet zo evident. Daar moet je wel wat geduld mee hebben. Als je voldoende begrip toont en rust geeft dan zie je dat zo’n paard alles heel snel aanneemt. Dat zie je ook bij Hyacinda.

Je kan ook op het filmpje zien, dat ik in die week al een basiscommunicatie had opgebouwd met haar. Dit doe je door middel van basis grondwerk. Zo weet de merrie al dat wanneer ik mijn hand opsteek dat ze dan voorwaarts moet. Zodra ze vooruit gaat, doe ik mijn hand naar beneden. Zodra het paard doet wat je vraagt, haal je immers je hulp weg. Als ze niet reageert op mijn hulp, dan moedig ik wat aan met de trainingsstick. Belangrijk is dat je het paard nooit hard aanraakt, want dan verlies je al het vertrouwen. Het paard zou zich dan gepusht voelen om het te doen. Dat is niet de bedoeling.

Kijk eens naar het filmpje en geniet van de samenwerking. Paarden zijn zo meegaand als je hen vertrouwen schenkt.

https://youtu.be/LMvxqTHKvxY

 
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC