110716971_ABFweb
110716971_ABFweb

Tip Rob Besselink: zorg dat je plezier houdt in wat je doet

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springruiter en instructeur Rob Besselink.

[caption id=”attachment_45065” align=”alignright” width=”200”] Rob Besselink[/caption]

“Enige tijd geleden was ik op een pensionstal waar verschillende takken van de paardensport op allerlei niveaus bedreven worden. In de binnenbak trof ik een vrouw die met haar paard aan het spelen was met een grote bal. Ze hadden de grootste lol. Toen ze mij ontdekte reageerde ze enigszins betrapt: “Oh, dit vind jij natuurlijk helemaal niets.” Ik antwoordde dat zij de enige was op stal die ik lachend met haar paard bezig zag. En dat dat volgens mij het belangrijkste is: plezier hebben in wat je doet.

Passie behouden


Bijna iedereen die met de paardensport begint, doet dit omdat hij of zij dit leuk vindt. Later komt daar soms de ambitie bij om iets te bereiken in de sport. Er worden doelen gesteld en daarbij kun je te maken krijgen met verschillende belangen van ouders, paardeneigenaren, teamgenoten, coaches en sponsoren. Je krijgt gevraagd en ongevraagd advies, tips en trainingen en wellicht voel je de druk om te presteren toenemen. Zie dan in die wirwar van ambities van jezelf en de mensen om je heen, maar eens je passie te behouden. Voor je het weet is het doel belangrijker dan lol hebben in het verbeteren van je paardrijden. Veel succesvolle mensen, of het nu sporters, zakenmensen of musici betreft, geven juist aan dat ze hun succes te danken hebben aan hun passie, omdat ze lol hebben in wat ze doen. Dus mijn tip: zorg dat je plezier blijft houden in wat je doet.

Blijf je eigen koers varen


Plezier houden is niet altijd even makkelijk. Het lukt ook alleen als je dicht bij jezelf blijft. Het conservatieve paardenwereldje – ’we doen het zo omdat we het allemaal zo doen’ – helpt niet altijd mee om je eigen koers te blijven varen. Uiteraard moet je je ogen en oren openhouden om te leren van een ander. Doe je voordeel met het advies van deskundigen. Kijk naar collega-ruiters, hoe zij het doen. Maar weeg al die informatie af; worden jij en je paard er beter van? Ga niet alle concoursen af omdat iedereen dat doet. Je kunt rustig af en toe een wedstrijd overslaan als dat beter in jouw planning past.

Wees creatief


Zoek ook een deskundige coach waarbij jij je prettig voelt, waardoor je graag naar de training gaat. En wees creatief in je eigen training, dat houdt het leuk. Er zijn verschillende voorbeelden van olympisch succesvolle paarden die afwijkend getraind werden, bijvoorbeeld naast een fiets of voor een kar. Dus doe vooral de dingen op je eigen manier. En als jij en je paard er blij van worden om met een bal te spelen: vooral lekker doen!”
image1