doron kuipers
doron kuipers

Tip Doron Kuipers: luister naar je gevoel

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springruiter Doron Kuipers.

[caption id=”attachment_52366” align=”alignright” width=”383”] Doron Kuipers[/caption]

“Op het wedstrijdterrein en tijdens de trainingen kom ik vaak ruiters tegen die op het laatste moment hun techniek veranderen. Tijdens het parcours lopen zie ik regelmatig ruiters die heel erg onzeker rondlopen. Trek gewoon je eigen plan! Jij kent je eigen paard het best. Een tip van een ander kun je aannemen, maar het is in mijn ogen het belangrijkst dat je altijd naar je eigen gevoel blijft luisteren.

Go with the flow


Teveel nadenken zorgt ervoor dat je dingen gaat over-analyseren. Je herhaalt iets keer op keer in je hoofd, tot je er helemaal gek van wordt. De prestaties in de ring hangen grotendeels af van je vertrouwen, je moet jezelf vertrouwen en soms gewoon meedeinen met je paard. Als je in je hoofd het goede plaatje hebt, is de kans groot dat je hem ook goed uitvoert.

Als we zenuwachtig worden gaan we héél veel nadenken, dat zit gewoon in onze natuur. De ene na de andere vluchtgedachte komt in je op. Dingen als “Moet ik vier of vijf galopsprongen nemen op die lastige lijn?”, “Wat als mijn paard stopt?” en “Ga ik voor de snelle route of speel ik op safe?” schieten door je hoofd. Probeer rust te pakken voordat je de ring in gaat. Rijd je paard los, stijg af en loop nog even een rondje. Of ga voordat je je paard opzadelt nog even rustig bij hem zitten.

Adem in, adem uit


Als je heel zenuwachtig bent kan het helpen om tijdens je rit op je ademhaling te focussen. Daardoor heb je ook meteen minder tijd om teveel na te denken. Focus alleen op jezelf en je paard. Twijfel brengt je alleen maar van je pad af, niet denken, maar doen!”

“Ik wil de pen graag doorgeven aan Stefanie van de Brink.”

 
doron kuipers1