hengst weide portret KPWN
hengst weide portret KPWN

De voerbak van Everdale

Nieuws

Geen enkel paard is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om de voeding af te stemmen op jouw geliefde viervoeter. In de serie ‘De Voerbak van’ belicht de onafhankelijke voerwebsite Voervergelijk iedere maand een ander type paard en bespreken we zijn rantsoen en voerdagboek. Hierbij gaan we uit van de huidige situatie van het paard en wordt aangenomen dat het niet mogelijk is om weidegang, vrije beweging en training aan te passen. Bij het samenstellen van een rantsoen hoor je altijd eerst de behoefte van je paard te bepalen en vervolgens stem je het rantsoen hier op af.


[row]

[seven]

Hengst


Het rantsoen van een hengst is in de basis hetzelfde als van een merrie of ruin. De energiebehoefte voor een hengst is alleen wat hoger. Dit betekent dat je een hengst meer ruwvoer moet geven en eventueel krachtvoer. Wanneer je hengst ook wordt ingezet om te dekken, zal de energie- en eiwitbehoefte tijdens het dekseizoen hoger zijn. Verhoog eerst het ruwvoer, voordat je de krachtvoergift aanpast. Blijf altijd goed naar de conditie van je paard kijken en onderneem actie wanneer hij te dik of te dun wordt.

Training


De arbeid die Everdale moet verrichten, heeft een lichte intensiteit. In theorie zouden paarden tot klasse M (springen/dressuur) voldoende energie en eiwit uit enkel ruwvoer kunnen halen. Dit hoeft niet voor elk paard zo te zijn. Kijk dus altijd goed naar je paard. Valt je paard terug in conditie of is hij sloom tijdens het rijden, check dan of je rantsoen wel voldoet aan de behoefte van je paard door middel van een rantsoenberekening. Laat hiervoor een ruwvoeranalyse uitvoeren, zodat je weet wat je voert.

[/seven]

[five]

[panel]

Paspoort (fictief)


Naam: [handwritten]Everdale[/handwritten]
Geslacht: [handwritten]Hengst[/handwritten]
Ras: [handwritten]KWPN[/handwritten]
Leeftijd: [handwritten]Zes jaar oud[/handwritten]
Niveau: [handwritten]L2 dressuur[/handwritten]
Huisvestiging: [handwritten]Iedere dag 3 uur weidegang (meestal van 13.00u tot 16.00u), rest van de dag op stal[/handwritten]
Bodembedekking stal: [handwritten]Stro[/handwritten]
Training: [handwritten]5 x per week half uur tot driekwartier dressuur, 1 x per week aan de longeerlijn [/handwritten]
Bijzonderheden: [handwritten]Nvt[/handwritten]

[/panel]

[/five]

[/row]

Probeer het rantsoen altijd eerst te optimaliseren met vers gras of schakel over naar hooi of kuilgras met een hoger energiegehalte (ruwvoer afkomstig van jong/niet uitgebloeid gras). Vervolgens kun je het rantsoen aanvullen met krachtvoer. De keuze tussen brok en muesli is veelal persoonsgebonden. Lees hier meer over de verschillen tussen brok en muesli.

Wanneer krachtvoer niet noodzakelijk is om in de energie en eiwitbehoefte van je paard te voorzien, kan het wel nodig zijn om een extra bron van vitaminen en mineralen te verstrekken. Dit kan in de vorm van een compleet vitaminen en mineralen supplement.

Aandachtspunten


De grootste uitdaging bij het rantsoen van Everdale is het voorkomen van verveling. Aangezien een paard van nature 14-16 uur per dag bezig is met eten en hierbij veel beweging heeft, bestaat de kans dat je paard zich gaat vervelen op stal wanneer hij maar voor een korte periode uit zijn stal komt.

Omdat het niet mogelijk is om Everdale langer dan drie uur weidegang te bieden, is het belangrijk om de omstandigheden op stal te optimaliseren om verveling te voorkomen. Verdeel de voerbeurten zoveel mogelijk over de dag. Dit moet wel praktisch toepasbaar blijven. Daarnaast kan het verstandig zijn om het ruwvoer (hooi of kuilgras) te verstrekken in een slowfeeder, zodat Everdale langer bezig is met het ruwvoer op te eten. Het is gunstig dat stro als bodembedekking wordt gebruikt, zodat er altijd wat te knabbelen valt. Verder zou de stal bijvoorbeeld nog verrijkt kunnen worden met een liksteen of een speelbal.

Voerschema van Everdale


Bedenk dat een paard van nature drie a vier uur aan het eten is om dit vervolgens af te wisselen met twee a drie uur rust. Om de kans op maagzweren te verkleinen, moet je voorkomen dat een paard een lege maag krijgt. Het voedsel kan tot zes uur lang in de maag van een paard verblijven. Dus geef kort voor het rijden geen grote hoeveelheden krachtvoer, maar een kleine hoeveelheid ruwvoer kan geen kwaad.

7.00u: Ruwvoer en vitaminen/mineralen supplement of krachtvoer
13.00u - 16.00u: Weidegang
18.30u: Ruwvoer en vitaminen/mineralen supplement of krachtvoer
23.00u: Ruwvoer