Shetlander - Lisa Dijk
Shetlander - Lisa Dijk

De voerbak van Max

Nieuws

Geen enkel paard is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om de voeding af te stemmen op jouw geliefde viervoeter. In de serie ‘De Voerbak van’ belicht de onafhankelijke voerwebsite Voervergelijk iedere maand een ander type paard en bespreken we zijn rantsoen en voerdagboek. Hierbij gaan we uit van de huidige situatie van het paard en wordt aangenomen dat het niet mogelijk is om weidegang, vrije beweging en training aan te passen. Bij het samenstellen van een rantsoen hoor je altijd eerst de behoefte van je paard te bepalen en vervolgens stem je het rantsoen hier op af.


[row]

[seven]

Shetlander


Een shetlander die geen arbeid verricht kan over het algemeen voldoende energie en eiwit halen uit ruwvoer (gras, hooi of kuilgras). De meeste shetlanders hebben aanleg om dik te worden. Let daarom goed op dat je niet te veel voert. Aangezien Max dag en nacht in de wei loopt, is het belangrijk om de hoeveelheid gras die hij kan eten te controleren. Dit kan door middel van strookbegrazing. Hierbij geef je elke dag (of eventueel meerdere malen per dag) een klein strookje gras, door telkens het stroomdraadje iets te verzetten. Vooral in het voorjaar en in de zomer wanneer er veel gras groeit is dit belangrijk om overgewicht te voorkomen. Lees hier meer over een grasrantsoen.

In de wintermaanden kan het zijn dat er onvoldoende gras staat. Voer dan wat extra ruwvoer bij (hooi of kuilgras). Als Max makkelijk te dik wordt, is het verstandig om grofstengelig hooi te voeren, omdat hier over het algemeen minder energie in zit dan in fijn hooi of kuilgras. Vergelijk hier hooi en kuilgras.

[/seven]

[five]

[panel]

Paspoort (fictief)


Naam: [handwritten]Max[/handwritten]
Geslacht: [handwritten]Ruin[/handwritten]
Ras: [handwritten]Shetlander[/handwritten]
Leeftijd: [handwritten]22 jaar oud[/handwritten]
Gewicht: [handwritten]250 kg[/handwritten]
Huisvestiging: [handwritten]loopt dag en nacht buiten. Heeft een kleine schuilstal met stro als bodembedekking[/handwritten]
Bodembedekking stal: [handwritten]Stro[/handwritten]
Training: [handwritten]Niet[/handwritten]
Bijzonderheden: [handwritten]Gevoelig voor hoefbevangenheid[/handwritten]

[/panel]

[/five]

[/row]

Het is wel verstandig om een compleet vitaminen en mineralen supplement te geven aan Max om zeker te zijn dat hij voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het gehalte aan vitaminen en mineralen in ruwvoer kan namelijk erg wisselen en zijn van belang voor veel lichaamsfuncties en een goede weerstand.

Ouderdom


Max begint al aardig op leeftijd te komen. Het is daarom extra belangrijk dat je jaarlijks zijn gebit laat controleren door een paardentandarts. Wanneer je paard of pony niet goed kan kauwen op zijn voer gaat dit ten koste van de vertering van het voer, met als gevolg mindere opname van voedingsstoffen en mogelijk gewichtsverlies. Wanneer een paard proppen maakt van zijn ruwvoer is dit een teken dat er iets niet goed is met zijn tanden. Laat dan zeker het gebit controleren. Lees hier wat je kan doen bij een slecht gebit.

Hoefbevangenheid


Bij hoefbevangenheid laat de verbinding tussen het hoefbeen en de hoefschoen los. Dit is erg pijnlijk. Voorkomen is dus beter dan genezen. Paarden en pony’s die veel krachtvoer krijgen (hoog in suiker en zetmeel) of gras met teveel suiker en/of fructaan hebben een verhoogde kans op een verstoorde bacterieflora in de dikke darm. Door deze verstoring kunnen giftige stoffen geproduceerd worden die hoefbevangenheid veroorzaken. Lees hier meer over suikers in gras.

Daarnaast is het van belang dat Max geen overgewicht krijgt. Bij overgewicht stijgt de kans op hoefbevangenheid. Een shetlander weegt gemiddeld 200-250 kg. Met behulp van de body condition score kom je te weten of je pony te dik is.

Aandachtspunten


Het is belangrijk dat Max zo min mogelijk suiker/zetmeel binnenkrijgt. Pas daarom op met krachtvoer. Daarnaast kan je een ruwvoeranalyse uit laten voeren om het suikergehalte van het ruwvoer te weten te komen. Denk ook aan het fructaangehalte in het gras.

Gezien de leeftijd van Max is een regelmatige gebitscontrole van belang.

Tot slot is het verstandig om een compleet vitaminen en mineralen supplement te verstrekken, omdat deze gehaltes erg kunnen wisselen in het ruwvoer.

Voerschema



  • Onbeperkt ruwvoer (tenzij overgewicht).

  • 1x per dag een compleet vitaminen en mineralen supplement.