150410136_abfweb
150410136_abfweb

Comfortfood voor je heethoofd

Nieuws

Paarden die hoog in het bloed staan, hebben vaak aanleg voor een temperamentvol karakter. Sobere rassen hebben hier veel minder last van, maar ook tussen de Friezen, Haflingers en zelfs Shetlanders vind je stuiterballen. Kortom, temperament is per paard verschillend en bovendien, wat voor het ene baasje ‘heet’ is, kan voor het andere baasje nog sloom zijn. Heb je een heethoofd onder je hoede en mag het wel iets minder? Probeer dan onderstaande tips van Voervergelijk eens.Gras


Met andere woorden: naar buiten met dat beest! Liefst elke dag minimaal een paar uur, ook juist in de herfst en winter. Op de wei kan je paard zijn ei kwijt op een manier die hij prettig vindt, door beweging en grazen, liefst met een (of meerdere) maatje(-s). Gras is bijzonder waardevolle voeding voor een nerveus paard, niet alleen omdat het (mits van goede kwaliteit) de juiste voedingsstoffen bevat, maar ook omdat het gegraasd moet worden. Ga er zelf na een lange school-/werkdag bij zitten in de wei en laat je meevoeren op de ritmische geluiden van zijn kauwen (geen grap). Ultieme ontspanning voor twee!

Minder zetmeel en meer vet


Zetmeel is koolhydraat, en koolhydraten zijn ‘snelle’ energie. Vet daarentegen is een langzame energiebron: de energie uit vet komt na opname geleidelijk vrij. De meeste temperamentvolle paarden reageren erg gevoelig op zetmeel en hebben baat bij een ‘rustiger’ rantsoen met veel ruwvoer, weinig granen/krachtvoer en een hoger vetpercentage. Het beste kun je (een deel van) het zetmeel vervangen door plantaardige olie of een vetsupplement of ander vetrijk voer, in plaats van extra vet aan je bestaande rantsoen toe te voegen. Het gaat erom hetzelfde energiegehalte aan te bieden, maar dan met minder zetmeel.

Onbeperkt ruwvoer


Hete paarden zijn vaak lastig op gewicht te houden. Ze verbruiken veel meer energie dan een ‘normaal’ paard en meer krachtvoer heeft vaak een averechts effect. Dagelijks onbeperkt ruwvoer aanbieden van goede kwaliteit kan bij zulke paarden goed helpen de nervositeit te reguleren en bovendien gewichtsverlies te voorkomen.

Supplementen


Paarden met een gebrek aan magnesium zijn vaak nerveus, o.a. omdat dit zorgt voor een onnodig hoge spierspanning. Een goed magnesiumsupplement helpt dan. Verder zijn er tal van supplementen in de handel die een paard rustiger zouden moeten maken. Van vitamine/mineralenproducten tot kruidenmengsels. Wanneer het hete temperament een karaktertrek is, is het echter lastig om daar met een supplement verandering in te brengen en is het vooral een kwestie van zorgen voor een uitlaatklep en een consequente omgang!

VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.