detail glans vacht
detail glans vacht

Voeren voor een glanzende vacht?

Nieuws

Glans is een universeel teken van een blakende gezondheid. Vandaar dat iedereen zijn paard het liefst in een gladde, glanzende vacht ziet: bij een glanzend paard is van binnen alles vast en zeker in orde. Maar is dat altijd het geval? En kun je je paard voeren speciaal ten behoeve van een glanzende vacht? Voervergelijk legt uit.

  1. Doffe vacht = er is iets mis!
Een doffe, stekelige vacht is een overduidelijk teken dat een paard niet lekker in zijn vel zit, zowel letterlijk als figuurlijk. De oorzaak is niet altijd te achterhalen, maar in veel gevallen loont het wel om nader onderzoek te (laten) doen. Voldoet het rantsoen aan alle eisen? Is er misschien chronische stress of onrust? Dit zijn mogelijke oorzaken waar iets aan te doen is!


  1. Marketing: voor een glanzende vacht!
Er zijn tal van producten op de markt die een glanzende vacht beloven. Maar zo simpel is het niet. Er is geen enkel paard wat meer gaat glanzen door het eten van zo’n product, als hij bijvoorbeeld constant stress ervaart. Een voer moet passen bij je paard en zorgen dat er onder meer voldoende vitamines en mineralen binnenkomen in de juiste verhoudingen. Klopt de rest naast het voer ook, dan zorgt niet (alleen) het voer voor die glanzende vacht, maar het feit dat je paard gezond en gelukkig is! Met andere woorden: dat een (kracht-)voerproduct zorgt voor een glanzende vacht is een fabel.


  1. Plantaardige olie
Olie staat er in de volksmond om bekend om dieren meer te laten glanzen en hier zit wel een kern van waarheid in: een aandeel olie in het voer schijnt desamenstelling van het talg (huidvet) te veranderen, waardoor dat vloeibaarder wordt en dus meer glans geeft. Feit blijft echter: een ongezond paard gaat door olie niet meer glanzen!


  1. Glans is een teken van gezondheid?
Over het algemeen klopt dat. Maar ondanks dat obesitas allesbehalve gezond is, staan veel paarden met (zwaar) overgewicht perfect glanzend in de haren. Deze paarden zijn waarschijnlijk nog ‘niet zo ver heen’, maar hier is wel degelijk werk aan de winkel!
VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.