Hooi
Hooi

De 3 hardnekkigste mythes rondom voeding & hoefbevangenheid

Welzijn Verzorging Voeding

Hoefbevangenheid komt vooral bij pony’s en sobere rassen regelmatig voor. Het is een stofwisselingsprobleem dat zich uit in de voeten: de verbinding tussen de hoefwand en het ‘leven’ van de hoef laat los, wat enorm veel pijn doet. 

Voeding is meestal de oorzaak van hoefbevangenheid, hetzij direct of indirect, en helaas doen nog steeds een aantal indianenverhalen de ronde. Tijd voor Voervergelijk om deze voor eens en altijd te ontkrachten.

1. Hoefbevangenheid wordt veroorzaakt door teveel eiwit


Nou, nee. Dit is ondertussen een nogal antieke gedachte. Een jaar of twintig geleden kwam men er al achter dat niet eiwit, maar suiker de boosdoener is. En dan vooral suiker die niet in de dunne darm, maar in de blinde en dikke darm verteerd moet worden. Deze suikers (fructanen) vind je vooral in gras en hooi/kuil, afhankelijk van het seizoen en moment op de dag (van de oogst). 

Niet alleen fructanen, maar ook gewone suikers en zetmeel kunnen een probleem vormen, omdat ze voor grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen en op lange termijn onder meer EMS en insulineresistentie kunnen veroorzaken, wat weer een risicofactor is voor het ontstaan van hoefbevangenheid.

2. Als mijn paard hoefbevangen is of is geweest, moet hij op een suikervrij dieet


Suikervrij is onmogelijk. Dat ten eerste. Alle ruwvoeders en alle grondstoffen van verpakte voeders bevatten in meer of mindere mate suiker. Ten tweede zou een suikervrij dieet erg ongezond zijn. Suikers leveren namelijk energie. 

Ieder paard heeft energie nodig (de een wat meer dan de ander natuurlijk) en de belangrijkste energiebron is suiker. De hersenen zijn zelfs volledig afhankelijk van suiker als energiebron. Suiker die van nature voorkomt in ruwvoer en grondstoffen van krachtvoer, is natuurlijk wel iets anders dan toegevoegde suiker. Voeren zonder toegevoegde suiker is wel mogelijk en voor een gevoelig paard zeker geen overbodige luxe; let dan op bij het gebruik van snoepjes en supplementen. 

Ook is het wijs om niet te overdrijven met suikerrijke grondstoffen/voedermiddelen, zoals bijvoorbeeld de ouderwetse gemelasseerde bietenpulp. Zetmeel is ook een belangrijk aandachtspunt; voer een gevoelig paard zo min mogelijk granen en zetmeelrijk krachtvoer.

3. Je kunt het beste hooi geven van onbemest, zo arm mogelijk grasland


Levensgevaarlijk. Gras heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Zijn die voedingstoffen niet beschikbaar, of zijn de omstandigheden om een andere reden niet optimaal, dan maakt de grasplant onder invloed van zonlicht extra suikers (fructaan) aan als reserve, om tijdens betere tijden flink te kunnen groeien. Gras afkomstig van uitgeputte grond heeft een enorm hoge kans op heel hoge fructaangehaltes, die een gevoelig paard werkelijk zijn dood kunnen worden. Koop speciaal paardenhooi van verstandig bemest grasland en laat het analyseren bij Eurofins Agro om het werkelijke suikergehalte te achterhalen, vóórdat je je paard ook maar laat proeven. Hooi met een te hoog suikergehalte zou je in water kunnen weken om de hoeveelheid suiker te verlagen.

Lees meer over hoefbevangenheid.




VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.