vacht
vacht

Appeltjes in de vacht door voeding

Nieuws

Een glanzende vacht met appeltjes laat zien dat een paard in goede conditie is, gezond is en goed in zijn vel zit. Poetsbeurten helpen om de vacht nog meer te laten glanzen, maar ook voeding kan invloed hebben op de vacht. Supplementen die een mooie vacht beloven worden regelmatig gebruikt, maar wat helpt nu echt? Voervergelijk legt uit.1. Voldoende ruwvoer met een hoog eiwitgehalte


Zorg er voor dat je paard voldoende ruwvoer krijgt, het maakt niet uit of dit gras of hooi is. Ruwvoer met een hoog eiwitgehalte, zoals luzerne, draagt extra bij aan de vorming van appeltjes in de vacht. Vergeet niet dat ruwvoer met een hoog eiwitgehalte niet geschikt is voor sobere paarden.

2. Vetten


Calorieën in de vorm van vet geven de vacht ook een boost. Plantaardige oliën en zemelen zijn vetrijke bestanddelen van veel soorten paardenvoer, maar deze vetten kunnen ook los naast het normale rantsoen gevoerd worden. Extra vetten voeren is niet geschikt voor paarden met overgewicht, omdat zij hier extra van kunnen aankomen. Het is verstandig om altijd de body condition score van je paard in de gaten te houden. Lees hier meer over een vetrijk rantsoen.

3. Deken bij regen


Een deken op als het regent doet ook wonderen én vermijdt dermatophilose (regenschurft). Als de huid langdurig nat is, kan de bacterie die dit veroorzaakt binnendringen. Er ontstaan dan kale plekken en een doffe vacht.

4. Gebalanceerd rantsoen


Zorg voor een evenwichtig rantsoen voor je paard met de juiste verhoudingen van eiwitten, mineralen en vitaminen. Breng zo min mogelijk verandering aan in dit rantsoen, want een paard heeft tijd nodig om zich aan te passen op nieuwe voeding of hoeveelheden. Biotine speelt een grote rol bij het verkrijgen van een glanzende vacht, zink en zwavel dragen ook bij aan de vachtconditie. Door het uitvoeren van een ruwvoeranalyse kan je exact berekenen wat je paard binnen krijgt en eventuele tekorten of overschotten corrigeren door bijvoorbeeld supplementen. Lees hier meer over de behoefte aan vitaminen en mineralen.

Lees ook:
Doffe vacht/slecht verharen

VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.