Grass Sickness
Grass Sickness

Stop de schrokop

Nieuws

Een paard wat in rap tempo zijn (kracht-) voer wegwerkt, zonder goed te kauwen, loopt het risico op slokdarmverstopping. Bij weinig kauwen wordt namelijk ook maar weinig speeksel aangemaakt en wordt de slokdarm niet voldoende ‘gesmeerd’ om de boel soepel te laten doorglijden naar de maag. Ook is het voor de vertering beter als er rustig gegeten wordt: het voer wordt dan beter verkleind, waardoor verteringsenzymen hierop beter kunnen inwerken. Reden om je schrokop een halt toe te roepen. Maar hoe doe je dat? Voervergelijk legt uit.

  1. Gehakseld ruwvoer erbij
Veel muesliproducten zijn verrijkt met luzernehaksel of een ander soort gehakseld ruwvoer, om de eettijd te verlengen en wat extra structuur te bieden. Als je brok voert, kun je ook zelf gehakseld ruwvoer toevoegen. In de praktijk is het meerdere keren getest: extra gehakseld ruwvoer in de voerbak zorgt dat een paard langer bezig is met eten, én meer speeksel aanmaakt.


  1. Van de grond laten eten
Voer niet uit een voerbak, maar gooi het op de grond. Wel een paar aandachtspunten hierbij: zorg dat er geen zand op de grond ligt, en wees voorzichtig als je paard op vlas of houtkrullen staat. Het is niet direct een probleem als je paard hier soms wat van binnenkrijgt, maar het stelselmatig eten van hard/prikkend materiaal zoals vlas kan op termijn leiden tot schade aan de slokdarm. Wil je toch graag van de grond voeren, dan kun je het krachtvoer bijvoorbeeld uitstrooien over een (stuk van een) plak hooi, kuil of stro, die je niet uit elkaar schudt. Het voer valt hier dan deels tussenin en is moeilijker bereikbaar. Goede bezigheidstherapie!


  1. Een steen in de voerbak
Een veel gezien gebruik is een steen in de voerbak. Vooral één of meerder grote ronde stenen (afhankelijk van de grootte van de voerbak) werken goed, omdat die steeds van hun plaats af rollen. Gebruik hiervoor nooit een zoutblok/liksteen; hiervan krijgt je paard dan onbedoeld veel te veel binnen!

VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.

 
1463162-1