De Voerbak van Gizmo
De Voerbak van Gizmo

De voerbak van Gizmo

Nieuws

Geen enkel paard is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om de voeding af te stemmen op jouw geliefde viervoeter. In de serie ‘De Voerbak van’ belicht de onafhankelijke voerwebsite Voervergelijk iedere maand een ander type paard en bespreken we zijn rantsoen en voerdagboek. Hierbij gaan we uit van de huidige situatie van het paard en wordt aangenomen dat het niet mogelijk is om weidegang, vrije beweging en training aan te passen. Bij het samenstellen van een rantsoen hoor je altijd eerst de behoefte van je paard te bepalen en vervolgens stem je het rantsoen hier op af.



Endurance


Bij endurancewedstrijden worden routes in het bos afgelegd van 20 tot maximaal 160 km. Deze wedstrijden worden op tijd verreden, maar het welzijn van het paard staat voorop. Daarom worden alle paarden voor en na de wedstrijd gecontroleerd door een dierenarts. Soms wordt er tijdens de wedstrijd ook een controle uitgevoerd. Het is dus erg belangrijk dat je paard in topconditie is en voldoende uithoudingsvermogen heeft. Je paard moet voldoende energie hebben om uitputting te voorkomen. Daarnaast verliest je paard over het algemeen veel zweet tijdens een endurancewedstrijd. Uitdroging ligt daarom op de loer. Ook kan een elektrolyten onbalans voor een slechtere prestatie zorgen. Naast goede training, is het voer dus belangrijk voor het leveren van topprestaties tijdens een endurancewedstrijd.

[five]

[panel]

Paspoort (fictief)


Naam: [handwritten]Gizmo[/handwritten]
Geslacht: [handwritten]Ruin[/handwritten]
Ras: [handwritten]Arabier[/handwritten]
Leeftijd: [handwritten]10 jaar oud[/handwritten]
Huisvestiging: [handwritten]Ochtend weidegang, middag paddock (incl. hooi in slowfeeder), avond/nacht op stal.[/handwritten]
Bodembedekking stal: [handwritten]Stro[/handwritten]
Training: [handwritten]2 x per week 1 uur dressuur, 3-4 x per week training voor uithoudingsvermogen voor endurancewedstrijden, 1x per week licht werk aan de longeerlijn of rust[/handwritten]

[/panel]

[/five]

Energie


Voor elk paard geldt dat de basis van het rantsoen moet bestaan uit ruwvoer. Dit geldt dus ook voor een endurancepaard. Wanneer de body condition score van Gizmo het toelaat, kan je het beste onbeperkt ruwvoer geven. Geef bij voorkeur ruwvoer afkomstig van gras dat nog niet helemaal is uitgebloeid, omdat dit meer energie bevat dan uitgebloeid gras.

Om aan de energiebehoefte te voldoen, kan krachtvoer bijgegeven worden. Hierdoor wordt vaak ook meteen de vitaminen en mineralenbehoefte gedekt. Kies voor een krachtvoeder dat rijk is aan vet (minimaal 3%, voorkeur 6-10% ruw vet). Ondanks dat paarden in de vrije natuur niet veel vet eten, kunnen ze vet wel goed verteren in tegenstelling tot zetmeel. Daarnaast levert vet drie keer zoveel energie dan zetmeel. Let wel op dat je bij de introductie van een hoger vetgehalte van het rantsoen, de overgang langzaam doorvoert zodat het verteringsstelsel hieraan kan wennen. Lees meer over energiebronnen voor paarden.

Water en elektrolyten


Tijdens een endurancewedstrijd verliezen paarden over het algemeen veel zweet. Als er te veel vocht verloren gaat, kan een paard uitdrogen. Daarom is het belangrijk dat je paard voldoende water drinkt. Daarnaast gaan er ook veel elektrolyten verloren via zweet. Met elektrolyten worden de mineralen natrium, kalium, calcium, magnesium en chloride bedoeld. De elektrolyten zijn van belang voor  veel functies in het lichaam, bijvoorbeeld voor een juiste vochtbalans en goede spier- en zenuwfunctie. Lees meer over verliezen via zweet.

Aandachtspunten


Bij het rantsoen van een endurancepaard draait het dus om voldoende energie, water en een juiste elektrolyten balans. Ruwvoer dient de basis energiebron te zijn. Daarnaast is vet zeer geschikt als energiebron. Kies daarom voor een krachtvoer dat rijk is aan vet in plaats van suiker en zetmeel.

Het is belangrijk dat je vlak voor de start van een training of wedstrijd geen krachtvoer geeft. Als richtlijn geldt dat je drie uur voor het verrichten van zware arbeid geen grote hoeveelheden krachtvoer moet geven. Na een krachtvoermaaltijd stijgt het bloedsuikergehalte en bereikt na ongeveer twee uur zijn piek. Kort daarna vindt de glucose-dip plaats. Je moet dus voorkomen dat dit gebeurt tijdens je training of wedstrijd. Zorg wel dat je paard altijd voor de training of wedstrijd nog ruwvoer kan eten.

Voerschema



  • Weidegang en onbeperkt ruwvoer indien de body condition score dit toelaat.

  • Geef krachtvoer met een relatief hoog vetgehalte (min. 3%, voorkeur 6-10%).

  • Verdeel het krachtvoer over verschillende voerbeurten per dag.

  • Vul elektrolyten aan wanneer je paard hevig zweet.