drachtig
drachtig

De voerbak van Klara

Nieuws

Geen enkel paard is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om de voeding af te stemmen op jouw geliefde viervoeter. In de serie ‘De Voerbak van’ belicht de onafhankelijke voerwebsite Voervergelijk iedere maand een ander type paard en bespreken we zijn rantsoen en voerdagboek. Hierbij gaan we uit van de huidige situatie van het paard en wordt aangenomen dat het niet mogelijk is om weidegang, vrije beweging en training aan te passen. Bij het samenstellen van een rantsoen hoor je altijd eerst de behoefte van je paard te bepalen en vervolgens stem je het rantsoen hier op af.


[row]

[seven]

Extra behoefte voor dracht


Drachtige merries hebben vanaf de achtste maand van de dracht een verhoogde energie- en eiwitbehoefte. Vanaf dan dien je dus meer energie en eiwit te verstrekken. Ruwvoer moet altijd de basis van het rantsoen zijn en als aanvulling kan krachtvoer gegeven worden. Kies voor een drachtige merrie voor de zogeheten merriebrokken. Deze brokken zijn speciaal ontwikkeld om in de extra behoeftes van een dragende merrie te voorzien. Naast een verhoogde energie- en eiwitbehoefte stijgt namelijk ook de behoefte aan vitamine A, calcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium, chloor, ijzer en koper vanaf de achtste maand van de dracht.

Dracht


Een veulen neemt veel plaats in beslag in de buikholte van de moeder. Hierdoor kan het zijn dat er minder ruimte in de darmen vrij is voor voedsel. Daarom is het extra van belang dat het ruwvoer voldoende energie bevat. In plaats van meer ruwvoer te geven in de laatste maanden van de dracht, is het daarom voor sommige merries beter om niet de hoeveelheid aan te passen, maar de kwaliteit. In dit geval bedoelen we hier een hogere energie- en eiwitwaarde mee. Daarnaast kan je merriebrokken bijvoeren. Omdat de darmen minder ruimte hebben is het nog belangrijker om gedurende de dag kleine porties ruwvoer en krachtvoer te verstrekken.

[/seven]

[five]

[panel]

Paspoort (fictief)


Naam: [handwritten]Klara[/handwritten]
Geslacht: [handwritten]Merrie[/handwritten]
Ras: [handwritten]KWPN[/handwritten]
Leeftijd: [handwritten]10 jaar oud[/handwritten]
Huisvestiging: [handwritten]overdag op de wei en paddock. Ruime stal met stro.[/handwritten]
Bodembedekking stal: [handwritten]Stro[/handwritten]
Training: [handwritten]enkele keren per week recreatief lichtjes getraind zolang dat mogelijk is i.v.m. dracht.[/handwritten]
Bijzonderheden: [handwritten]Bijzonderheden: heeft 3 veulens gehad, de vierde is op komst. Het veulen wordt eind maart verwacht. Klara is niet te dik of te dun.[/handwritten]

[/panel]

[/five]

[/row]


Lactatie


Wanneer je merrie eenmaal het veulen ter wereld heeft gebracht, vergt de melkproductie extra energie, maar ook de behoefte aan eiwit, vitaminen, mineralen en water is verhoogd. De waterbehoefte kan flink stijgen en zelfs oplopen tot vijftig liter per dag. Zorg daarom dat Klara altijd de beschikking heeft over vers drinkwater, dus ook in paddock.

Gebruik hetzelfde ruwvoer als tijdens de laatste maanden van de dracht om in de extra energie en eiwit behoefte te voorzien en indien nodig aanvullen met krachtvoer.

Aandachtspunten


In het begin van de dracht hoef je nog weinig te veranderen aan het rantsoen van een drachtige merrie. Vanaf de 8ste maand van de dracht dien je extra energie en eiwit te verstrekken, maar ook vitamine A en een aantal mineralen. Een ruwvoeranalyse geeft inzicht in de kwaliteit van het ruwvoer en kan je nagaan of je ook merriebrok moet verstrekken. Wanneer een voerovergang nodig is, moet je deze altijd geleidelijk doorvoeren om de kans op verstoring in het maagdarmkanaal zo klein mogelijk te maken.

Voerschema


Aangezien Klara goed op gewicht is, kan je ervoor kiezen om onbeperkt ruwvoer te verstrekken. Hierdoor kan Klara de hele dag door naar behoefte ruwvoer eten en hoef je niet gedurende dag kleine hoeveelheden te voeren, wat soms praktisch moeilijk haalbaar is. Blijf wel goed op de conditie van Klara letten, want als ze te dik wordt kan dit negatief zijn voor het veulen. Verdeel het krachtvoer wel over meerdere kleine porties per dag.

Lees meer:

Osteochondrose (OCD)