Dorith Graef BLOG
Dorith Graef BLOG

Blog: Najaarsdipje

Nieuws

Nog niet zo lang geleden was het najaar mijn grootste nachtmerrie. Zodra de dagen korter werden en de temperaturen daalden, zou ik het liefst een nest van zomerjurkjes bouwen en tot april in een diepe winterslaap vallen. Met veel moeite en een Tumblr vol plaatjes van kaarslicht en knusse herfsttaferelen wist ik mezelf ervan te overtuigen dat slecht weer helemaal niet zo erg hoefde te zijn. Gezellig juist, lekker binnen zitten terwijl het buiten stormt!


En toen kreeg ik een verzorgpony.

Herfst in de paardenwereld is een paar weken heel leuk. Buitenritten door oranje bossen! Eindelijk die outdoorlaarzen aan die je vorig jaar in de sale hebt gescoord! Geen insecten meer!



Dan komt het moment dat de bomen definitief kaal en troosteloos zijn en het lijkt alsof de zon ook op vakantie naar een warm land is vertrokken. Alles is grijs en grauw, het groene weiland wordt verruild voor een paddock vol klei en de enige manier om warm te blijven is uitmesten. Nu breekt voor paardenmensen de tijd van de Grote Dilemma’s aan:

- 24/7 buiten in de regen of kou OF een warme stal met een paar uurtjes paddockbeweging?
- Een dikke wintervacht en lang droogwrijven na het werk OF scheren en een deken op?
- Bikkelen in de buitenbak OF bijbetalen voor een binnenbak?

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik niet de eindverantwoordelijke ben voor deze keuzes als het gaat om mijn deeltijdpony (half-linger?). De meningen over paardenwelzijn zijn tussen paardenmensen net zo verdeeld als meningen over religie of politiek, en de discussies laaien minstens even hoog op. Wel of geen deken, wel of niet naar buiten: ongeacht in welk ‘kamp’ je zit, er zullen altijd anderen zijn die je hoofdschuddend en zuchtend vertellen dat je het he-le-maal verkeerd doet.

Daar hoef ik me als verzorger geen zorgen over te maken. Mijn zorgen tijdens dit seizoen zijn wat simpeler:

- Hoe kom ik het snelst door de blubberpaddock zonder een dure outdoorlaars te verliezen in het moeras?
- Hoeveel minuten kan ik nog in de buitenbak rijden tot het donker is?
- Welke combinatie van regenjas, winterjas en paardrijjas blijft het langst warm en droog tijdens een half uur fietsen?
- Waarom heb ik nog steeds geen rijbewijs?
- Waarom gaan paarden elke dag met hun billen in de koude modder zitten?
- Hoe krijg je een zwarte Haflingerstaart weer wit zonder koud water uit de tuinslang?

Meer dan eens droom ik van een solarium en verwarmde binnenbak als ik weer eens tot mijn knieën in de klei sta. Soms denk ik zelfs aan hoe ik lekker in een dekentje gewikkeld op de bank had kunnen zitten met Netflix en een kop thee als ik niet zo nodig een paard had gewild.



Gelukkig maken de dagen dat het weer droog en helder is veel goed. En wat zijn de paarden ineens schattig met hun wintervachten en wollige oortjes! Ik probeer mezelf er opnieuw van te overtuigen dat ook een najaar met paarden heel erg meevalt. Hopelijk lukt het. En zo niet: nog vijf maanden en dan kunnen we weer buitenritten maken in de zon!
Herfst
Modder