Opening 2
Opening 2

Het afscheid van No Mercy

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Denise Gortzak was maar 3,5 jaar samen met haar paard No Mercy toen het misging. No Mercy kreeg tijdens een buitenrit een acute hartstilstand, een vreselijk einde dat niemand zag aankomen.


[row]

[seven]

“No Mercy was mijn eerste eigen paard. Ze is eerst een paar maanden mijn verzorgpaard geweest, maar haar oude eigenaar wilde haar verkopen. Ze heeft in het geheim met mijn ouders overlegt, en op mijn verjaardag heeft ze Mercy aan mij cadeau gedaan. Toen ik op stal kwam was ze helemaal versierd met slingers. Mercy was het beste verjaardagscadeau dat ik ooit gekregen heb.”

[/seven]
[five]
[panel]

No Mercy
1995 tot 2015


Eigenaar: Denise Gortzak (1996)
Ras: KWPN
Kleur: Donkerbruin


No Mercy was een echte wildebras.


[/panel]
[/five]
[/row]

Streken


“Mercy was al wat ouder toen ik haar kreeg, 17 jaar om precies te zijn. Ze had in haar verleden Z-dressuur gelopen, maar ik was niet van plan wedstrijden met haar te starten. Ze was een tijd kreupel en had al eens een blessure gehad, hierdoor vond ik het niet eerlijk tegenover haar om wedstrijden te gaan rijden. We hebben dus altijd recreatief gereden, maar ondanks dat ze niet de makkelijkste was en behoorlijk pittig kon zijn heb ik veel oefeningen van haar geleerd. In de omgang en tijdens het rijden was ze een echte merrie, ze had behoorlijk wat streken.”

Acute Hartstilstand


“Tijdens een buitenrit samen met een vriendin ging het mis. Ik merkte eigenlijk niets aan Mercy, ze was gewoon zichzelf en liep niet anders dan normaal. Zo uit het niets viel ze neer. Ik dacht dat ze struikelde of uitgleed, maar als snel had ik door dat het wat anders was. Mijn been lag nog onder haar en terwijl ik dit los probeerde te krijgen gaf ze geen enkele kik. Ze wilde echt niet meer opstaan en al snel was ze overleden. Ze had een acute hartstilstand.”
‘Op zo’n moment weet je niet wat je overkomt’

Vreselijk moment


“Op zo’n moment weet je niet wat je overkomt, opeens ligt je paard daar levenloos op de grond. Mijn vriendin, met wie ik op buitenrit was, had inmiddels de stalbaas gebeld. We hebben op dat moment geen dierenarts gebeld, aan alles was al duidelijk dat er niets meer gedaan kon worden. Mercy was al overleden. De stalbaas kwam naar ons toe met een grote shovel, hiermee hebben we haar in een aanhanger geladen en haar zo mee terug genomen naar stal.”

Bijzondere band


“Ik had een bijzondere band met haar. Ze was een echte merrie en had dan ook de nodige streken, het was een echte wildebras. Weinig mensen konden iets met haar beginnen, maar ik kon alles met haar. Ondanks haar streken was ze alles voor mij.”

“Ik heb inmiddels een ander paard, maar deze is in niets te vergelijken met Mercy. Mercy was mijn soulmate. En ondanks dat we maar zo’n korte tijd samen hebben gehad, heb ik enorm veel van haar geleerd. Al deze kennis kan ik nu gebruiken tijdens de training van mijn huidige paard. Ik zal haar dan ook nooit vergeten, ik mis haar in alles.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/05/20150830_204034-Medium.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/05/IMG_20150616_185402-Medium.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/05/IMG_20150508_115103-Medium.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/05/IMG_20150831_175140-Medium.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding