Afbeelding

Het afscheid van Jennifer

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Marieke van Schaik was bijna vijf jaar samen met haar paard Jennifer. Jennifer kreeg een bekkenfractuur, maar wonder boven wonder kwam ze hier weer helemaal bovenop. Uiteindelijk moest Marieke toch besluiten haar te laten gaan, nadat er artrose bij haar ontdekt werd.


[row]

[seven]

“Op de aller eerste koop afspraak was het al raak. Ik had nog geen enkel ander paard bekeken, maar ik wist gewoon dat Jennifer het moest zijn. Haar eigenaar kreeg haar niet te pakken, maar ze kwam keurig naar mij toe lopen. Ook het rijden ging super en na nog een tweede bezichtiging hadden we besloten haar te kopen. We deden van alles samen, we gingen springen, samen naar het bos en ook wat dressuur. Ondanks dat ik soms wat bang was, probeerde we alles samen.”
[/seven]
[five]
[panel]

Jennifer
1997 tot 2016


Eigenaar: Marieke van Schaik (1998)
Ras: Merens
Kleur: Zwart


Jennifer was super stoer.


[/panel]
[/five]
[/row]

Gevallen


“Toen ik terugkwam van vakantie kreeg ik een telefoontje van een stalgenootje. Jennifer was gevallen en wilde niet meer opstaan. Ik was tijdens mijn vakantie ook gevallen en had mijn been in het gips. Ondanks dat, ging ik met een noodvaart de trap af. We gingen gelijk naar stal en daar lag ze. Ze bewoog haar achterhand niet meer. Ondanks dat iedereen me tegenhield ben ik toch naar haar toe gekrukt.”

Bekkenfractuur


“De dierenarts was ook al aanwezig en was eigenlijk al bezig met het voorbereiden om haar in te slapen. Maar toen ik bij haar wegliep probeerde ze toch op te staan. Het ging moeilijk en ze liep slecht, maar ze stond! We besloten het aan te kijken tot de volgende dag. Toen we haar de volgende ochtend uit de stal haalde viel ze opnieuw, maar dit keer stond ze beter en makkelijker op. Tijdens het onderzoeken voelde de dierenarts de platen in haar billen naast elkaar bewegen. We durfden het niet aan om haar op de trailer te zetten om foto’s te laten maken bij de kliniek. De dierenarts was er bijna zeker van dat ze een bekkenfractuur had. We besloten haar op pijnstillers en stalrust te zetten.”

Positief


“In de tijd dat ze rust had, heb ik veel met haar gewandeld. De dierenarts had haar eigenlijk al afgeschreven als rijpaard en gezegd dat ze waarschijnlijk alleen nog maar in de wei kon staan. Maar tijdens een van zijn laatste bezoeken was het voorzichtig positief over haar herstel. En bij het laatste bezoek kregen we zelfs weer groenlicht om te gaan rijden!”
‘Ik was bang dat ik haar teveel gepushed had’

Kreupel


“Het voelde geweldig om weer met haar te mogen rijden, het was heel bijzonder. We hebben het natuurlijk heel rustig opgebouwd, maar uiteindelijk konden we alles weer. Na een hele poos rijden ging ze helaas kreupel lopen op de voorhand. Ik was bang dat ik haar teveel gepushed had, maar al die tijd hadden we alleen gedaan wat ze zelf aangaf. De dierenarts adviseerde me om haar even rust te geven en het aan te kijken.”

Hoefzweer


“Helaas ging het niet echt de goede kant op, ze kreeg een hoefzweer en rotstraal aan twee voeten. Opnieuw gingen we drie maanden lang alleen maar wandelen. Omdat het niet beter werd besloten we foto’s te laten maken. Het bleek dat ze vergevorderde artrose had. Iets waar ze al een hele tijd mee moest lopen. Ze had al die tijd gewoon door de pijn heen gelopen.”

Inslapen


“Ik kon aan Jennifer merken dat ze niet meer wilde en ik schrok eigenlijk van het gemak waarmee ik besloot om haar in te laten slapen. Het was goed zo. Als ik er zelf zo over dacht, dan was het de juiste beslissing. We hebben samen nog een ochtend heerlijk door het bos gewandeld, zoals we al die tijd al deden en hebben onderweg nog gepicknicked. Het inslapen zelf was geen fijne ervaring. Jennifer liet weer eens zien hoe koppig ze was en besloot tegen de spuiten te vechten.”

Stoer


“Uiteindelijk zijn we iets minder dan vijf jaar samen geweest. In die tijd heeft ze me veel geleerd. Onbewust vertrouwde ik paarden toch niet helemaal, maar met haar durfde en kon ik alles. Ze was zo stoer. Veel dingen die ik van haar geleerd heb, gebruik ik nu weer met mijn nieuwe paard. Ik had van te voren nooit verwacht dat het mogelijk was zo’n bijzondere band met een paard op te bouwen.”

[gallery link=”file” columns=”4” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/image.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/image1-1.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/image2-1.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/IMG_4564.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/IMG_4565.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/IMG_4566.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/IMG_4574.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/IMG_4575.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/IMG_4578.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/IMG_4580.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/IMG_4582.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding