Afbeelding

Het afscheid van Respect

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’... En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Elisa de Vries leerde de KWPN-ruin Respect kennen als manegepaard. Toen hij te koop werd aangeboden, kochten haar ouders hem voor haar. Samen genoten ze van vele buitenritten. Maar Respect werd ouder en ging met pensioen. Elisa kreeg een nieuw paard en na enige tijd samen in de kudde leek Respect zijn taken over te dragen aan dit nieuwe paard. Zijn lichaam was op.


“Ik leerde Respect kennen op manege Lingezicht, hij was hier een manegepaard en ik mocht iedere week op hem lessen. Toen Respect te koop kwam, hebben mijn ouders hem gekocht. Het liefst gingen we samen buitenrijden. Toen dit wat moeilijker voor hem werd, genoten we vooral veel van onze wandelingen samen. Ook al waren deze meestal niet heel lang, ze waren altijd fijn en we genoten samen.”
[panel]Respect
1990 tot 2015

Eigenaar: Elisa de Vries (2002)
Ras: KWPN
Kleur: Bruin

Respect was ontzettend zorgzaam, zowel voor mens als voor dier.

[/panel]

Vrijheidsdressuur


“We gingen met Respect naar de kliniek om zijn tanden te laten trekken. Hier dachten ze toen al aan zijn vacht te zien dat hij last had van Cushing. Er werden wat testen gedaan en dit bleek inderdaad te kloppen. Hierna ben ik ik veel vrijheidsdressuur met hem gaan doen. Veel oefeningen sloegen we over omdat deze niet meer lukten op zijn leeftijd. Maar andere oefeningen zoals de spagaat, kusje geven, rondje draaien, flemen en jambette leerde hij ontzettend snel. Voor de rest genoot Respect van zijn pensioen. Samen met zijn maatje Rhubes stond hij hele dagen in de weide.”

Taken overdragen


“Toen zijn verzorgster hem op een dag uit de weide wilde halen, schrok ze zich rot. Respect had een heel rood en dik oog. Hij moest naar de kliniek en heeft daar twee weken gestaan. Hij kreeg dagelijks medicijnen en ook werd iedere dag zijn oog ontsmet. Vanaf toen mocht hij volledig met pensioen en zijn we helemaal gestopt met rijden en andere dingen. Ik kreeg een nieuw paard, Tinkerbell. Respect kreeg er dus een nieuwe vriendin bij, maar helaas hebben ze elkaar niet lang mogen kennen. Respect hield zich in het begin goed, hij was immers de leider van de kudde. Maar toen Tinkerbell ongeveer een maand bij ons was, leek Respect het op te geven. Hij ging opeens heel hard achteruit. Voor ons gevoel heeft hij zich al die tijd groot gehouden voor ons en zijn maatje Rhubes, maar nu Tinkerbell er was leek hij er vrede mee te hebben om zijn taken over te dragen.”

Beslissingen maken


“Omdat alles zo snel ging, wist ik dat het eraan zat te komen om een belangrijke en pijnlijke beslissing te moeten maken. Maar zo snel als dit had ik niet verwacht. Samen met mijn ouders nam ik de beslissing om de dierenarts te bellen en deze de situatie te laten bekijken. Respect at inmiddels nauwelijks en keek dof uit zijn ogen. Op woensdag kwam de dierenarts langs en op vrijdag hebben we al afscheid van hem genomen. Het was een lastige beslissing, maar de juiste. Het afscheid nemen was een verdrietig en emotioneel moment, maar toch een mooi afscheid. Ik ben die dag niet naar school geweest zodat ik alle tijd had om afscheid van hem te nemen. We verloren geen seconde oogcontact en Respect keek heel vredig uit zijn ogen. Alsof hij wilde zeggen dat het zo goed was. Ruim een uur hebben we nog bij hem gezeten. Het was verschrikkelijk om zonder hem weer bij de kliniek te vertrekken.”

Herinnering


“Ik draag Respect nog iedere dag bij me, in mijn herinneringen en in een armband gemaakt van zijn staart. Als ik aan hem terugdenk, denk ik aan de keren dat ik bij hem mocht zitten als hij lag of aan onze ritjes of wandelingen. Het meest wat ik aan hem mis is zijn lieve, rustige en zorgzame karakter. Hij wist me altijd op te vrolijken als ik me verdrietig voelde, en als ik boos was kalmeerde hij me.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_0075.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_4836.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_4831.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_1162.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_1098-1.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_8211-copy.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_8188.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_4965.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_4915-2.png|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_4871.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_4964.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_0148.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/12/IMG_8212.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen?


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
IMG_8752