foto2
foto2

Paradepaardje: Gallant Little Bandit laat onzekere kinderen lachen

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Gallant Little Bandit, een Shetlander.


De donkerbruine tot zwarte Gallant Little Bandit is, zoals zijn naam het al zegt, maar klein met zijn 92 centimeter. Toch heeft hij al heel wat kilometers gereisd, zowel hemelsbreed als in de afstanden die hij inmiddels heeft afgelegd. De nu 24-jarige Shetlanderhengst ging met zijn eigenaresse mee toen zij in Denemarken als groom ging werken. Nu woont hij gewoon weer in Nederland.

Kinderen met beperking


Hij is bijzonder, omdat veel onzekere kinderen en kinderen met een beperking op hem hebben leren paardrijden, vertelt zijn eigenaresse Christin Wendt (45) uit Capelle aan den IJssel. Ze kocht Gallant Little Bandit in Berkel-en-Rodenrijs, toen hij 3 weken oud was. Haar doel was om met hem te mennen, maar hij kan inmiddels veel meer.

Zo is hij heel goed in dressuur. Het vierjarige zoontje van zijn verzorgster van rijdt hem. “Gallant Little Bandit reageert op stemcommando’s zoals links en rechts. Als ik ruimer zeg, verruimt hij zijn gangen.” Christin doet naast het mennen grondwerk met haar Shetlander, werkt met hem aan de lange lijnen – iets waar hij minder goed in is – en wandelt met hem.

Slappe lach


Veel kinderen hebben met hem leren mennen en hij is ook vaak ingezet voor kinderritjes op Koninginnedag. “Hij houd rekening met wat zijn ruiter kan. Heeft zijn ruiter stress, dan probeert hij hem of haar op te vrolijken, ofwel ondeugend te doen.” Hij gaat draven als iemand wil stappen en andersom. Meestal leidt dat tot de slappe lach bij zijn berijder, vertelt Christin. Dan is zijn doel bereikt, want op dat moment is zijn ruiter ontspannen.

Steun en toeverlaat


Slechte kanten van haar Shetlander kan Christin niet bedenken. “Hij is betrouwbaar, gehoorzaam, loyaal, heeft humor, is werkwillig en heeft goede mensenkennis.” In Denemarken, ver weg van vrienden en familie, was Gallant Little Bandit de steun en toeverlaat van Christin. Nu is hij met recht een paradepaardje vindt ze:  “Omdat hij zoveel mensen heeft geholpen die onzeker waren en voor zoveel plezier zorgt.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

foto3
foto1