DSC_0212
DSC_0212

Paradepaardje: Teun is een reuzentinker

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Teun, een reuzentinker.


Waarom hij zo groot is, dat snapt niemand. Teun is met zijn 1.71 meter te groot voor een Tinker, zegt zijn berijdster Anouk Driessens (21) uit Maastricht. “Zowel de moeder als de vader van Teun zijn niet zo groot, dus het is een hele verassing dat Teun zo groot is geworden. Het is nog steeds een raadsel hoe dit kan.” Overigens is Teun een halfbroer van drumhorse Mees, die vorige week in de schijnwerpers stond in deze rubriek. Zijn eigenaresse Eveline Melis heeft Teun zelf gefokt uit een Tinkermerrie.

Vanner


Teun is een volle Tinker, maar wel een van het grotere Vannertype. Daar zit volgens Wikipedia Shirebloed in, waardoor ze vaak groter zijn dan de gemiddelde Tinker. Anouk viel voor deze nu zevenjarige zwartbonte ruin en vroeg aan Eveline of ze hem mocht verzorgen. Zijn karakter is fantastisch, zegt ze. “Omdat hij zo cool in het hoofd is hoef je je nooit druk om hem te maken. Je kunt hem overal neerzetten zonder vast te zetten en hij loopt niet weg.”

Afvallen


“Teun is het allerliefste paard dat ik maar ken, maar ik denk ook wel het meest lui van de hele stal. Teun staat liever op de wei te eten dan dat hij aan het werk is. Als hij dan toch aan het werk moet gaat hij het liefst mee op buitenrit. Ik zelf vind het ook erg leuk om in de bak dressuurmatig te rijden. Dus af en toe moet Teun eraan geloven. Ik rijd hem nu een jaar en hij gaat steeds beter. Ik ben super trots op hem, als grote koudbloed loopt hij toch maar fijn mee met de dressuurpaardjes in de bak. Teun zal je nooit in de steek laten, en ik heb zelfs het idee nu hij het steeds beter kan dat hij het ook nog leuker gaat vinden ook.” Anouk vindt dressuur weliswaar leuk om te doen, maar ze doet het ook met een ander doel: om hem zeker 60 kilo te laten afvallen. “Eten is Teun zijn hobby. Hij wordt vaak voor Bourgondiër uitgemaakt.”

Snurken


“Teun mag dan van eten houden, maar volgens Anouk is zijn allergrootste hobby slapen. Gelukkig schrikken wij ondertussen niet meer als we hem liggend zoals op de foto hiernaast vinden.  Dan is hij heerlijk in dromenland. Teun kan ook snurken!! Ja, een beetje lui is ie wel onze Teun maar zeker niet minder lief!”

Bink


“Ik vind het super leuk om Teun te mogen rijden omdat hij zo veelzijdig is. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan met Teun. Buitenritten als er optocht is, zonder zadel rijden, zonder hoofdstel, bitloos, in het veld, op de weide. Hij is altijd braaf en doet gezellig mee. Als mensen Teun zien hebben ze al snel vooroordelen: daar is weer zo’n dikke Tinker. Maar als ze dan zien hoe veelzijdig en trouw hij is, worden ze allemaal verliefd op Teun. Zeker met zijn manen los, dan is het echt een bink!”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

DSC_0633
image17