received_942434879129211
received_942434879129211

Paradepaardje: Bailando heeft echte Arabierenoren

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Bailando, half Arabier, half Appaloosa.


“Bailando is een vrij aparte kruising, ik ben dan ook nog weinig andere mensen tegengekomen met dezelfde kruising”, vertelt Marissa Ebeltjes (20) uit Nieuw Dordrecht. “Hij is namelijk een Arabier x Appaloosa. We hebben hem gekocht toen hij een jaar en acht maanden was, en aanstaande mei word hij vijf.”

Arabierenoren 


“Wij gingen op zoek naar een nieuw paard na het verlies van ons vorige paard. Ik reed op een paard bij iemand thuis en zo kwam ik ook Bailando tegen, een halfbroertje van het paard dat ik reed. Ik was eigenlijk gelijk al verliefd op hem. Hij heeft van die lange oren waarvan het puntje naar binnengaat. Echte Arabierenoren dus.”

Dekking tegoed


“De fokker had een dekking te goed, van de eigenaar van de Arabierenhengst Bas Safari. Ze wou graag een veulen van haar appaloosamerrie en zo is de combinatie ontstaan. Hij is bij haar de enige van deze kruising geweest. Bailando is in de winter echt zwart, ’s zomers trekt hij meer naar het hele donkerbruine toe. Hij is nu rond de 1.55 m. Net geen paard dus.”

Brokkenpiloot


“We hebben Bailando toen hij twee jaar oud was laten castreren, omdat hij zo’n last van zijn hormonen kreeg. Hij wou over alle hekken heen springen en trapte gericht naar ons. Toen was de keuze snel gemaakt. Hij kan nogal een brokkenpiloot zijn en een enorme klier. Waardoor hij regelmatig wondjes heeft. Zijn karakter kan enorm verschillen, hij kan ontzettend relaxed zijn en alles goed vinden, maar het andere moment zit hij vol spanning en is alles ineens eng. Wel blijft hij altijd vriendelijk en hij zal me nooit met opzet pijn doen. Hij is ook ontzettend leergierig en nieuwsgierig.”

Gevoelig


“Bailando kiest zelf zijn mensen uit, hij kan op bepaalde mensen slecht reageren, zoals zijn hoofd omhoog gooien en van ze weg willen. En anderen kunnen juist alles met hem doen. Hij is in het werk ontzettend gevoelig en reageert al op de lichtste aanrakingen. Hij leert ontzettend snel.”

Vol verrassingen


“Wij zijn nu vooral bezig met het beleren, en veel plezier hebben samen. Hij is zo ontzettend braaf met beleren en dit gaat dus ook heel makkelijk. Laatst hebben we meegedaan aan een ‘in hand trail’, dit is een onderdeel van de western. Hij liep toen zo een bruggetje over terwijl hij op stal soms niet eens over een balkje wil lopen. Hij zit dus vol verrassingen. Ons doel is volgende zomer op buitenrit te kunnen met een vriendin van me en haar verzorg-Haflinger Geert. Verder willen we gewoon lekker recreatief gaan rijden. Ambities voor de sport zijn er niet.”

Altijd bij me


Het mooiste aan hem vind ik dat ik hem zo los kan laten in de bak en hij niet van mijn zijde wijkt. Hij blijft altijd bij me. Een ander bijzonder en mooi moment was mijn eerste keer op zijn rug. Wat ik minder leuk aan hem vind is dat hij ineens kan omslaan en iets ineens weer heel eng vind, zoals de wasplaats waar hij gepoetst word, want water is hij enorm bang voor. Het ene moment loopt hij er zo op, terwijl hij een volgende keer echt overtuigd moet worden.”

 

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.