IMG-20161025-WA0008
IMG-20161025-WA0008

Paradepaardje: ‘Kleine Django heeft een groot hart’

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Django, een Shetlander.


Als ze eraan terug denkt voelt ze weer het verdriet en de machteloosheid. Maar ook weer de enorme vreugde toen na drie kritieke weken haar pony Django er bovenop leek te komen. Trudy van Alphen (45) uit Nieuwegein vertelt dat haar zelfgefokte Shetlander twee jaar geleden met tien procent overlevingskans werd opgenomen bij de dierenartskliniek. Hij kwam er uiteindelijk weer bovenop.

Bloedworm


“Django heeft een ernstige bloedwormbesmetting gehad en was hééél erg ziek. Op de kliniek kreeg hij sondevoeding, omdat hij alleen wilde eten als ik en mijn partner op bezoek kwamen. Uiteindelijk wilde de arts hem in laten slapen omdat de kosten torenhoog zouden worden en zij bang waren dat dit onbetaalbaar zou worden voor ons.”

Auto verkocht


“Ze stonden al met de spuit in hun handen om hem in te laten slapen. Mijn partner en ik keken elkaar aan en besloten toen om onze Mercedes cabrio te verkopen om toch door te kunnen gaan met de dure behandeling. Een week later mocht hij naar huis. Het zou de dood of de gladiolen worden voor hem. Met een tas vol poeders en spuiten, en wat nog meer nodig was, keerden we huiswaarts. Uiteindelijk was ons werk niet voor niets geweest. Onze Django ging weer eten en knapte langzaam aan op.”

Onvervangbaar


“Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder en is hij meeverhuisd met zijn ouwe vriend - mijn Fjord van bijna 28 jaar oud - naar een mooie rustige plek bij mensen die stallen achter hun huis hebben. Wij zijn nog steeds blij dat we doorgezet hebben met Django want een Mercedes is maar blik en onze Django is onvervangbaar.”

Gevochten


“Met zijn 95 cm is hij klein, maar groot in zijn hart. We hebben samen met hem gevochten. Dag en nacht waren we bij hem de eerste dagen na zijn thuiskomst. Alles deden we om hem te laten eten. Zijn karakter is zo mooi! Hij heeft het echt voor ons gedaan, dat weet ik zeker. Alles is mooi aan hem en ik kan geen mindere kanten noemen. Hij is zóóóó ontzettend trouw.”

Gezelschapspony


De grullo bonte ruin Django is in 2010 bij Trudy geboren. “Zijn moeder heb ik ook nog. Ze heet Vaila van Laag Dalem. Ik had tot vorig jaar een fokkerij met 40 pony’s maar door mijn eigen gezondheid - hernia en longproblemen - heb ik deze beëindigd. Mijn oude fokmerries en pony’s met een speciaal verleden, zoals Django, zijn gebleven. Ik heb er nu nog 13 over. Django is mijn kleine vriend. Zijn rol bij ons is gezelschapspony zijn voor mijn oude Fjord.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

20150401_221301