Wilma en Thomas
Wilma en Thomas

Paradepaardje: Thomas, een trekpaard met humor

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Thomas, een Nederlands trekpaard.


Thomas storen tijdens zijn ontbijt is ‘not done’. Doe je het toch, dan zal deze 13-jarige zwartschimmelruin van 1.73 m je duidelijk maken dat er met zijn schema niet te rommelen valt. Lees het verhaal van Linda Engelen-Snoeij over het Nederlands trekpaard van haar stiefvader Hans (54).

Duizend kilo


,,Mijn stiefvader heeft Thomas vanaf zijn derde jaar. Het was liefde op het eerste gezicht met deze reus. Hij weegt ongeveer 1000 kilo en is net zo lief als dat hij groot is. Mijn stiefvader heeft altijd aangespannen gereden met Thomas bij onder andere de internationale Powerhorse Competition (PHC), ook werd Thomas gebruikt voor de Zeeuwse tradities ringsteken en sjees rijden.”

Dressuur


,,Toen mijn moeder (Wilma (51), red.) en mijn stiefvader elkaar in 2008 leerden kennen is mijn moeder Thomas dressuurmatig onder het zadel gaan rijden, nu rijden ze op M1 niveau en moeten ze nog twee winstpunten behalen voor het M2, zo knap!”

Prestaties


,,De beste prestaties die met Thomas behaald zijn, is onder andere drie keer een eerste plek bij de Internationale Powerhorse Competition en de acht winstpunten in de M1-dressuur waarbij ook meerdere eerste plaatsen en hoge punten.”

Ondeugend


,,Thomas is eigenlijk altijd ondeugend geweest. Zo stond hij een keer hooi te eten (bij een PHC wedstrijd) maar hij moest gekeurd worden, waardoor hij gestoord werd tijdens zijn ontbijt. Uiteindelijk liep mijn moeder met Thomas na de keuring terug naar de vrachtwagen om hem in te spannen voor de wedstrijd, daar was Thomas het niet mee eens en brak los, liep naar zijn eigen wei en ging verder met zijn hooi. Dit is eigenlijk meerdere keren gebeurd.”

Geen zin


,,Ook heeft hij een keer Hans en zijn zoon Kevin in de maling genomen. Het was dag twee van de PHC en Hans moest met Thomas het spiegelparcours in. Thomas liep sloom en stond te slapen tijdens het wachten, waarop Hans zijn zoon zei: ,,Pap ik denk niet dat Thomas zin heeft.” Eenmaal in de ring bleek dat Thomas heel goed begreep wat hij ging doen en met het starten stond hij bijna recht overeind (steigerend) voor de kar.”

Petje


,,Thomas stond een keer aan de vrachtwagen en Kevin zat op een stoel dichtbij Thomas, iedere keer pakte Thomas Kevin zijn pet van z’n hoofd en gooide die neer, dit deed hij keer op keer totdat Kevin zijn pet verstopte. Maar Thomas vond het wel een leuk spelletje en tikte met zijn voorbeen tegen Kevin zijn stoel om duidelijk te maken dat hij nog niet klaar was.” Na de bovenstaande drie anekdotes kun je wel concluderen dat Thomas humor heeft, nietwaar?

Trainingsdoel


,,Momenteel is het trainingsdoel om de M1 door te komen en verder te gaan in het M2, uiteindelijk zou mijn moeder de Z willen behalen.  Mijn moeder heeft altijd KWPN’ers  gereden en heeft in 2006 Z2 met 28 winstpunten behaald met haar tuiger x hackney Michigan. Destijds werden er geen ZZ-licht wedstrijden in de buurt georganiseerd en aangezien Michigan niet te vervoeren is, rijdt ze nu recreatief met hem. Ze wilde toch graag een doel hebben en is Thomas gaan rijden, dit ging dressuurmatig zo goed dat het uiteindelijk geresulteerd heeft in het behalen van dit niveau. Het is een extra uitdaging omdat Thomas een trekpaard is en daarbij ook nog zo groot is.”

Koudbloedwedstrijden


,,Ze start met Thomas alleen op koudbloedwedstrijden. Desondanks zijn er veel verschillende koudbloeden, zoals bijvoorbeeld Friezen. Die hebben vaak meer impuls en zijn anders gebouwd. Wij hebben wel ontdekt dat veel jury’s de proef gelukkig ook beoordelen door naar het kunnen van het paard zelf te kijken.”

Lief en rustig


,,Thomas is ontzettend lief, slim, grappig, wil altijd werken, gaat voor je door het vuur als hij moet en zal alles wat in zijn vermogen ligt voor je doen. Hij is bijvoorbeeld ook erg lief en rustig met kinderen, hij gaat dan heel zachtjes stappen en zal geen stap verkeerd zetten, ook doet hij zijn hoofd lief naar beneden met het hoofdstel aan doen, hij weet gewoon dat hij zo groot is.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.


 
IMG_0703