AvWShots
AvWShots

Het afscheid van Max & Lucy

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Kalkidan van Staveren verloor binnen een jaar maar liefst twee paarden. Eerst verloor ze haar verzorgpaard Max aan kissing spines, en vervolgens haar verzorgpony Lucy aan artrose en hoefkatrol.


[row]

[seven]

“Max stond in de handel toen hij bij zijn eigenaar kwam. Uit zijn gedrag bleek al snel dat hij geen fijn verleden had. Hij had geen vertrouwen in mensen en vooral door mannen raakte hij snel in paniek. Dit was zo erg, dat hij hier een paar dagen lang last van kon houden. Een tijd na zijn overlijden heb ik een reading laten doen, hieruit bleek dat hij in zijn jongen jaren niet zo netjes behandeld was. Toch is hij zijn vertrouwen in de mens nooit helemaal verloren, hij heeft mij veel vertrouwen gegeven. Hij deed alles voor me en tot onze laatste wedstrijd heeft hij mij laten zien wat hij kon.”

[/seven]
[five]
[panel]

Max & Lucy
1994 tot 2014 & 2010 tot 2015


Verzorger: Kalkidan van Staveren
Ras: KWPN & EASP
Kleur: Vos & Vos


[/panel]
[/five]
[/row]

Kissing spines


“Zo’n zeven jaar geleden ben ik begonnen met het verzorgen en berijden van Max. Kort daarna bleek hij veel pijn te hebben, dit liet hij merken door zijn gedrag. Zo had hij onder andere zijn eigenaar eraf gegooid. Hij werd op de foto gezet in de kliniek en bleek kissing spines te hebben. Maar dit was niet het enige, er werd ook oud letsel gevonden. Hij had op jongere leeftijd zijn schoft gebroken, volgens de dierenartsen was hij hier niet aan behandeld. Dit konden ze terug zien op de röntgenfoto’s.”

Wedstrijd


“Het advies van de dierenarts was, om vooral dingen te gaan doen die we leuk vonden. In het bos rijden of een sprongetje maken, gewoon plezier hebben. Ik reed een tijd later nog een onderlinge wedstrijd met hem, onze eerste maar ook onze laatste wedstrijd. Hij ging hierna erg hard achteruit en het moment van afscheid nemen kwam dichterbij. Vanaf dat moment hebben minder met hem gereden, maar vanwege een ander paard dat hier op stal stond, hebben we Max nog we even hier gehouden. We moesten eerst vervanging voor Max vinden, dit andere paard kon namelijk niet alleen achterblijven. Toen we vervanging voor Max hadden gevonden, hebben we een afspraak gemaakt om hem in te laten slapen.”

Inslapen


“Het inslapen gebeurde op de kliniek. Hier is een speciale kamer waarvan de gehele muur bestaat uit kussens. Een deel van deze muur kan verschoven worden, op deze manier kan een paard klem worden gezet. Max kreeg in totaal drie injecties. De eerste was een lichte verdoving, toen dit gebeurd was hebben wij de kamer verlaten. Hierna kreeg hij een slaapmiddel, een overdosis narcose. Doordat hij klem stond tussen de kussens was de klap minder hard, maar toch zal ik deze klap nooit vergeten. Na deze tweede injectie zijn we weer naar binnen gegaan, hierna kreeg hij de derde injectie waardoor hij ons echt verliet.”

Nieuw begin


“Na het verlies van Max kwam een dag later het nieuwe paard op stal. Dit paard hadden dus al we gevonden voor we Max lieten inslapen. Ook dit paard mocht ik gaan verzorgen en berijden, maar vanwege het missen van een klik werd deze al snel weer verkocht. Na een tijd zoeken kwam vervolgens Lucy op ons pad, een vijfjarige ‘groene’ pony. Ze was super lief en ondanks haar leeftijd ook al heel braaf. Ze kwam glansrijk door de klinische keuring.”

Hoefkatrol


“Toen Lucy een tijd hier gestald was, is ze in de sloot belandt. Hoe dit precies gebeurd is, zijn we nooit achter gekomen. Na dit ongeluk liep ze kreupel en bleek ze gekneusde ribben te hebben, we hebben haar toen direct op rust gezet om te herstellen. Ze ging echter na een poosje nog niet beter lopen, er werden foto’s van haar voorbenen gemaakt om erachter te komen wat er nou mis was. Dit bleek foute boel te zijn, ze had kogelartrose en hoefkatrol in beide voorbenen. Er werd besloten haar te behandelen, ze kreeg een injectie tegen de pijn, speciale ijzers en moest nog langer op rust staan. Maar niets hielp en Lucy bleef kreupel. Tijdens een tweede onderzoek werd ze dan ook volledig afgekeurd als rijpony, ze mocht hierdoor nooit meer bereden worden.”
‘Max ging voor je door het vuur’

Zwaar besluit


“En wat moet je dan, een nieuwe pony wordt na een halfjaar al volledig afgekeurd. Ook als fokmerrie was ze niet geschikt, hoefkatrol is immers erfelijk. Lucy vond het vreselijk om op rust te staan, ze wilde echt werken. Als gezelschapspony was ze dus ook niet geschikt. Het werken aan de lange teugels in de bak was al een te zware belasting. Dan sta je voor een lastige keuze, een vijfjarige pony die afschreven is. Het was een zwaar besluit, maar ook voor Lucy was het beter om haar in te laten slapen. We konden haar op deze manier geen fijn leven bieden, en verkopen was geen optie. Wat als de nieuwe eigenaar haar wel zou berijden of met haar ging fokken? Die gok konden we niet nemen. Lucy is uiteindelijk op dezelfde manier als Max ingeslapen, het was heel raar en confronterend om binnen zo’n korte tijd opnieuw in die kamer te zijn.”

Klap


“Max was mijn maatje, hij heeft mij echt leren rijden, hij hielp mij en was geduldig. Zijn eigenaar zei altijd ‘Max houdt alleen van zichzelf’, maar Max was echt een paard die alles voor je gaf, mits hij je maar vertrouwde. Hij vond werken leuk en dan vooral springen. Ik had echt een klik met hem. Met Lucy had ik een heel andere band, zij was echt een knuffeldier. Omdat ik zo kort geleden Max verloren had, was ik in het begin wat terughoudender tegenover Lucy, maar in dat korte halfjaar is ze wel echt mijn vriendin geworden. Twee paarden verliezen in zo’n korte periode was echt een klap. Dat hakt er zwaar in.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/Lucy-2.jpg|Lucy,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/Lucy.jpg|Lucy,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/max-1.jpg|Max,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/Max-2.jpg|Kalkidan en Max,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/Max.jpg|Kalkidan en Max”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding