opening 2
opening 2

Het afscheid van Nunique

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Joyce Rooze kreeg op haar twaalfde haar eerste eigen paard, een droom die uitkwam. Maar helaas mocht haar droom niet lang duren, na ongeveer een jaar samen overleed Nunique aan koliek.


[row]

[seven]

“Ik ging regelmatig met mijn ouders kamperen. Op de camping waar we stonden, was ook een vriend van mijn ouders. Ik was al een tijdje op zoek naar een verzorgpaard en de vriend van mijn ouders vertelde mij, dat hij een paard had staan. Zijn paard had echter wel een blessure en kon voorlopig niet bereden worden. Maar als ik haar wilde verzorgen, dan mocht dat. Dat ik niet kon rijden maakte mij niets uit. Ik fietste iedere keer een uur heen en weer om Nunique te verzorgen.”
[/seven]
[five]
[panel]

Nunique
1995 tot 2008


Eigenaar: Joyce Rooze (1994)
Ras: KWPN
Kleur: Bruin


Nunique was een droom die uitkwam.


[/panel]
[/five]
[/row]

Kinderdroom


“Na ongeveer drie maanden kreeg ik van mijn ouders het grote nieuws te horen, ze wilde Nunique voor mij kopen. Het was een droom die uitkwam. Ik was al heel lang aan het zeuren om een eigen paard. Ik wilde er alles voor doen. Toen Nunique eenmaal van ons was, hebben we haar verhuisd naar een andere stal. Dit was dichterbij zodat ik niet iedere zo ver hoefde te fietsen. Deze stal beviel echter niet en na drie weken zijn we opnieuw verhuisd.”

Koliek


“Toen ik een weekendje weg was had ik een naar voorgevoel. Ik hoorde niets van mijn ouders over Nunique. Nunique was bekend met koliek en had eerder al een zware operatie gehad. En toen kwam het telefoontje van mijn vader, Nunique had inderdaad weer koliek. Ze waren al een tijdje met de dierenarts aan de gang en het leek beter met haar te gaan. Ondanks dat kwam mijn vader me wel ophalen.”
‘Mijn vader haalde zijn telefoon van de speaker, op dat moment wist ik dat er iets niet goed was’

Telefoontje


“Ik zat samen met mijn vader in de auto op de terugweg, toen hij een telefoontje kreeg. Normaal liet hij zijn telefoon via de speaker van de auto gaan, maar mijn moeder vroeg aan de andere kant of hij de telefoon van de speaker wilde halen. Op dat moment wist ik dat er iets niet goed was. Mijn vader bracht me naar vrienden van hen. Daar moest ik samen met mijn broertje wachten, terwijl mijn vader terug ging naar stal.”

Slecht nieuws


“Toen mijn vader terug kwam, kreeg ik het slechtste nieuws ooit te horen. Nunique was overleden. Ik wist niet meer wat ik moest doen, ik kon alleen nog maar huilen. Op advies van de dierenarts hadden mijn ouders ervoor gekozen mij niet bij het inslapen te laten zijn. Volgens hem zou deze ervaring te heftig zijn voor een kind van twaalf.” 

Afscheid nemen


“Ik wilde eigenlijk niet meer naar haar toe, maar we zijn toch met zijn allen, als gezin, afscheid wezen nemen. Het regende al de hele dag, maar toen we bij stal aankwamen hield het opeens op en scheen er een zonnestraal de stal binnen. Mijn broertje had een bosje bloemen meegenomen en heeft deze bij haar gelegd. Toen ik Nunique zag liggen, heb ik drie seconden naar haar kunnen kijken voordat ik in elkaar zakte.”

Liefde


“Nunique was mijn alles en heeft me ontzettend veel geleerd. Andere kinderen van mijn leeftijd waren als twaalfjarige met heel andere dingen bezig. Ze gingen ‘hangen’ en samen dingen doen, maar ik ging elke dag trouw naar mijn paard. Ze heeft me geleerd dat je altijd voor dieren moet zorgen, wat er verder ook in je dagelijks leven gebeurd. Het is een verplichting waar je heel veel liefde voor terug krijgt.”

Verdriet


“Inmiddels is het acht jaar geleden dat Nunique overleed en heb ik het verdriet een plekje kunnen geven. Maar toch denk je nog regelmatig aan haar en hoe het geweest zou zijn als ze er nu nog was. Met mijn huidige paard rijd ik inmiddels Z-dressuur en dan vraag je je toch af, of dit met Nunique ook gelukt zou zijn. Ik vind het heel fijn dat ik haar op deze manier nog een plekje kan geven en mijn verhaal kan vertellen.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/nunique2.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/08/nunique3.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
1439487-1