Afbeelding

Het afscheid van Angusch

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Young Rider Fabiënne Heikens verloor recent haar topper Angusch aan koliek. Samen kwamen ze uit op Young Rider en Lichte Tour niveau en zijn ze verschillende keren internationaal gestart. Ze waren hard aan het trainen voor de Grand Prix, maar helaas konden ze deze droom niet meer waar maken.


[row]

[seven]

“Iedere dag trainden Angusch en ik samen. We reden veel Young Riders-proeven en kwamen uit in de Lichte Tour. Daarnaast zijn we ook drie keer internationaal gestart. Naast het trainen hadden we ook net een nieuwe hobby, samen naar het bos. In het begin was dit heel spannend, maar het ging steeds beter en Angusch had er duidelijk veel plezier in! Het is jammer dat we hier maar zo kort van hebben kunnen genieten.”
[/seven]
[five]
[panel]

Angusch
2005 tot 2016


Eigenaar: Fabiënne Heikens (1996)
Ras: KWPN
Kleur: Zwart / donkerbruin


Alles draaide om Angusch.


[/panel]
[/five]
[/row]

Weide


“Ik haalde Angusch op uit de wei. We hadden ’s ochtends gereden en daarna mocht hij lekker naar buiten. Normaal kwam hij altijd naar het hek en liep hij zelf zijn stal in. Maar die dag wilde hij niet komen. Ik heb hem opgehaald en naar zijn stal gebracht, maar hier wilde hij niet eten. Ik wist meteen dat er iets mis was en hebben de dierenarts gebeld. Terwijl ik wachtte, ben ik met Angusch gaan wandelen.”

Koliek


“De dierenarts vermoede koliek, maar hoorde geen gekke geluiden in Angusch zijn buik. Nadat ik die dag de dierenarts drie keer op de stoep had gehad, besloten we hem voor de zekerheid naar de kliniek te brengen. Vanaf dat moment kwamen we in een achtbaan van emoties en spanningen. Het is vreselijk om je mooie paard zo te zien. De artsen besloten om hem te opereren en daarmee zou alles opgelost zijn. Iedere dag ga je weer naar de kliniek met de hoop op beter nieuws. Ook al ging het de eerste twee dagen na de operatie beter, het mocht allemaal niet voldoende helpen.”

Afscheid


“Omdat je al een tijdje verschillende positieve en negatieve berichten krijgt, houd je in je achterhoofd al rekening met het feit dat hij het ook niet zou kunnen overleven. Natuurlijk hoop je dat het niet zo ver komt. Toch kwamen we op dat punt. Het was een donderdagochtend. Ik ging met mijn vader naar de kliniek. Wederom kregen we slecht nieuws. In goed overleg met de artsen en het afwegen van feiten moesten we de keus maken om hem in te laten slapen. Hij was er zo slecht aan toe dat hij nooit meer een paardwaardig leven zou lijden en dat wilde ik niet. Hij mocht van mij absoluut niet lijden. Samen met mijn vader en moeder heb ik afscheid van hem genomen.”
‘Als ik hem bij me zou kunnen houden, dan kon de sport me gestolen worden’

Leegte


“Het is heel naar om afscheid te moeten nemen van je beste vriend. Ik had nog nooit iemand zo dichtbij verloren. Angusch was er altijd. Hij stond bij huis en we waren altijd samen. Wanneer je zo hoog in de sport uitkomt, is de verzorging van je paard toch net even anders. Je hebt bepaalde schema’s waar je je aan houdt. Alles draaide altijd om hem. Er is een leegte achtergebleven. Ik besloot niet gelijk alles op te ruimen, of zijn stal leeg te maken. Het heeft tijd nodig en ik wilde die tijd nemen om alles een plekje te geven. Van de laatste wedstrijd samen, heb ik gelukkig foto’s en een filmpje. Al dat beeldmateriaal van de afgelopen jaren koester ik.”

Sport


“Het overlijden van Angusch werd in verschillende media vermeld. Dit was best gek om mee te maken. Je weet op zo’n moment eigenlijk niet wat je moet doen. Ik hoopte altijd dat we samen Grand Prix zouden starten, iets waar we ook hard voor het aan trainen waren. Maar als ik Angusch had kunnen redden en nooit meer in de sport had kunnen rijden, had ik dat ook gedaan. Als ik hem bij me zou kunnen houden, dan kon de sport me gestolen worden. Niet alleen was het een geweldig sportpaard, maar ook een familielid. Hij was heel erg mensgericht, vriendelijk en werklustig.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/11/160924_1135.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/11/160924_1138.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/11/Angusch.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/11/Angusch-2.png|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding