opening
opening

Het afscheid van Voicemail

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Voicemail, oftwel Voice, was bekend met koliek. Na onderzoek van de dierenarts bleken haar nieren en milt iets anders te liggen dan gebruikelijk. Ze vocht zich door vele koliek aanvallen heen, maar op een avond moest haar eigenaresse Gabi Bilgenroth toch afscheid van haar nemen.


[row]

[seven]

“Ik heb Voice gekocht toen ze vier jaar was. We deden van alles samen, we reden dressuurwedstrijden, gingen naar de Veluwe en reden over het strand. Ze had vaak koliek, maar waarom was nooit echt duidelijk. Tot ze tijdens een training op de Bartels Academy opnieuw koliek kreeg. De dierenarts daar voelde haar op en voelde een verdikking. Hij kon niet echt bepalen wat het nou precies was en raadde mij aan haar later verder te laten onderzoeken.”
[/seven]
[five]
[panel]

Voicemail
2002 tot 2014


Eigenaar: Gabi Bilgenroth (1965)
Ras: KWPN
Kleur: Donkerbruin


Voicemail was blind te vertrouwen.


[/panel]
[/five]
[/row]

Verhoogd risico


“Dit heb ik laten doen. De verdikking die de dierenarts had gevoeld, bleek een nier te zijn. Deze bleek niet op de gebruikelijke plek in haar lichaam te liggen. Ook zat er een darmlus achter haar milt langs. Van binnen zag ze er dus was anders uit dan de meeste paarden, waardoor er een verhoogd risico was op koliek. Ik kreeg verschillende voedingsadviezen voor haar, deze hebben we altijd netjes gevolgd. Maar toch kreeg ze steeds vaker en heftiger koliek. Ondanks dat ik de signalen steeds sneller ging herkennen en wist hoe ik moest handelen, wist ik dat ik haar hier ooit wel eens aan zou verliezen.”

Aanval


“Toen ik op een avond terugkwam van het wandelen met de hond, zag ik dat zes gemiste oproepen had. Ook had ik een whatsappje gekregen, of ik zo snel mogelijk naar stal wilde komen. Voice had opnieuw koliek, de dierenarts was ook al onderweg. Op dat moment dacht ik er nog niet zo zwaar over. Ik dacht een paar medicijnen en het zal wel weer overgaan. Maar toen ik op stal kwam en Voice in de longeerbaan op de grond zag liggen, wist ik dat het deze keer anders was. Haar manier waarop ze erbij lag was anders dan normaal.”
‘Ze gromde van de pijn’

Inslapen


“De dierenarts arriveerde bijna tegelijk met mij. Hij heeft driekwartier lang alles gedaan wat hij kon, maar niets leek te helpen. Voice lag te grommen van de pijn. Op dat moment besloot ik dat het genoeg geweest was. Ik vroeg aan mijn dierenarts of het een gekke vraag was of hij haar uit haar lijden wilde verlossen. Hij vertelde me dat dit inderdaad het beste was en dat hij eigenlijk nog aan het bedenken was hoe hij dit aan mij moest vertellen. Dit bevestigde mijn gevoel.”

Afscheid


“Hij wilde echter nog één ding proberen. Voice kreeg nog een andere spuit. Deze moest binnen vijf minuten werken, anders zou het geen effect hebben. Maar al na zo’n drie minuten merkte mijn dierenarts dat het niet ging werken. We besloten dat het nu echt genoeg was en hij liep naar zijn auto om de spuit voor te bereiden.”

Pijn


“Toen Voice die laatste spuit kreeg, zag je haar ontspannen door het wegtrekken van de pijn . Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat een paard werd ingeslapen en de grond zakte dan ook onder mijn voeten weg. Ondanks dat ik wist dat ik haar op een dag aan koliek zou verliezen, kwam het toch plotseling. Hierop kun je je uiteindelijk nooit op voorbereiden.”

Gemis


“In de tijd dat Voice bij mij was, heb ik twee veulens met haar gefokt. Haar eerste veulen heb ik moeten verkopen. Op dat moment was dat de beste oplossing. Maar haar tweede veulen heb ik samen met een stalgenoot gefokt en ook gehouden. Deze staat nu nog in de opfok. Ik hoop dat ze het karakter van haar moeder heeft. Het blinde vertrouwen dat ik in Voice had en zij in mij, heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Vanaf het eerste moment was alles goed, ik kon lezen en schrijven met haar. We hebben veel mooie momenten samen meegemaakt en het plotselinge dramatische afscheid kan deze hoogtepunten nooit wegnemen.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/10/Gabi-en-Voice.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/10/Me-and-my-biggest-love.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/10/Voice-in-de-bloemen.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
gabi-en-voice
me-and-my-biggest-love
voice-in-de-bloemen