image3
image3

De Kruising: Fries x Camargue

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?


De Kruising:


Fries x Camargue


Naam: Déjà-vu


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.46 m


Kleur: schimmel


Déjà-vu is sinds vijf jaar de verzorgpony van Juliët Stoop. Hij heeft zijn naam te danken aan zijn eigenaren, de familie Oostdijk. Zij hadden met hem namelijk letterlijk een déjà vu, ofwel een gebeurtenis die ze al eerder hadden meegemaakt. Ze kochten eerder een pony die drachtig bleek te zijn. Toen ze de Camargue-merrie Isis kochten, herhaalde de geschiedenis zich. Zij bleek ook drachtig te zijn. Tien jaar geleden resulteerde dat in het veulen Déjà-vu.

Vader mogelijk een Fries


Wie de vader van Déjà-vu is, is niet helemaal zeker. “De vorige eigenaresse van Isis vertelde dat er een Friese hengst was ontsnapt en zij denkt dat dat de vader is. We weten het dus niet helemaal zeker, maar hij heeft wel kenmerken van een Fries”, vertelt Juliët.

Van zwart naar witte Camargue


“Toen hij geboren werd, had hij krulletjes over zijn hele lijf en was hij gitzwart. Op een achtervoetje na. Vu (Déjà-vu) heeft veel typische kenmerken van de Camargue maar ook van de Fries in zijn lichaamsbouw. Hij heeft een barokke bouw en een grof hoofd. Zijn benen zijn stevig en breed gebouwd  en hij heeft een sterk achterhand (van de Camargue). Sokken heeft hij niet, wel een dikke staart die in de loop der jaren steeds witter is geworden. Nu is zijn staart bovenaan grijs en loopt hij over in wit. Daarnaast heeft hij lange en best wel dikke grijze met witte manen.”

Leergierig


“Déjà-vu is een heel leergierig paard. Hij wil alles leren en pakt nieuwe dingen heel snel op. Hij vindt het dan ook heel leuk om nieuwe dingen te leren. Het is wel een pony met een eigen wil. Vooral als je hem niet kent, kan hij het niet laten om even een grasspriet mee te pikken als je langs een grasveldje loopt. Daarom is het bij hem heel erg nodig dat op je signalen let en op tijd een juiste reactie geeft om te voorkomen dat hij je overal mee naartoe trekt. Wel is het een pony die heel erg rekent op jouw vertrouwen: geef hem vertrouwen en hij geeft dat absoluut terug. Zo wil hij alles voor je doen. Verder is het een hele vriendelijke pony die getut en geknuffel echt heerlijk vindt. Hij houdt van afwisseling. Als je elke dag hetzelfde doet, raakt hij al snel verveeld. Spelen en een beetje vrijheidsdressuur vindt hij erg leuk.”

Karakter


“Vu zijn karakter is goudeerlijk. Hij houdt heel erg van kroelen. Het is een rustige pony in de omgang, wel is het een pony die soms zelf beslissingen wil nemen en dan ook erg sterk is. Daarom heeft hij het nodig om een consequente leider te hebben. Voor mij doet hij inmiddels heel veel. Ik ben pas begonnen met een beetje grondwerk en dit pakt hij heel snel op. Camargues hebben vaak één eigenaar waar ze alles voor doen. Vu heeft dat ook een beetje: iedereen kan hem zo pakken maar hij zal je dan wel uittesten.”

Gedribbel


“Het is wel een pony die heel erg alert is op zijn omgeving. Hij maakt snel even een sprongetje opzij als hij iets spannend vindt. Zijn loopje heeft hij echt van zijn moeder. Hij laat af en toe wat kort gedribbel zien. Dit is al veel minder, want we werken elke keer aan zijn ruimte en takt.  Samen hebben we nu het M1 bereikt in de dressuur. Iets wat eigenlijk stiekem altijd mijn doel was om te bereiken met hem. Het is veel sneller gegaan dan gedacht.  Mijn doel is nu om samen het Z te halen.”

Ponyloopje


“Vu is vaak gefocust op zijn omgeving maar met rijden is dat heel anders. Dan is hij erg geconcentreerd en vindt hij het heel leuk om voor je te werken. Hij heeft wel een typisch ponyloopje, dus wat korter. Wel heeft hij sterke achterbenen.” Juliët vertelt dat het haar af en toe lukt om met Déjà-vu een hele mooie ruime uitgestrekte draf te laten zien. “Daarom is hij volgens mij zeer geschikt voor de dressuur, want hij leert heel snel. En als hij je vertrouwt, wil hij alles voor je doen.  Sommige dingen vindt hij wel lastiger, maar ook dan doet hij ontzettend zijn best. Vrijheidsdressuur doe ik ook regelmatig met hem. Hij doet alles voor een snoepje en leert snel trucjes.  Voor springen is hij iets minder geschikt, vind ik. Ik laat hem wel regelmatig vrij springen. Hij springt dan wel heel hoog, maar is een beetje lomp, waardoor hij vaak balken eraf gooit”.

Geen kwaaltjes


“Ziekten of kwaaltjes zoals eczeem wat je vaak bij een Fries ziet, heeft hij niet tot nu toe. Déjà-vu is in zijn 10 jaar nog nooit ziek geweest. Hij heeft ook zeer mooie sterke hoeven en heeft daarom ook geen ijzers.”

Aanrader?


“De kruising van Fries x Camargue vind ik zeker een aanrader. Het is een prachtige pony om te zien. Ook is hij is zeer speels met andere paarden, waardoor het een leuke levendige pony is. Verder vertrouwt hij heel erg op zijn baas en zal hij alles voor je doen, zolang je maar eerlijk bent.  Je kan daardoor ook ver met hem komen in bijvoorbeeld de dressuur. Hierdoor heb je eigenlijk echt een band met je pony en ben je samen één team.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
image2
image1