IMG_3420
IMG_3420

De Kruising: IJslander x Fries x Fjord

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising IJslander x Fries x Fjord.


De Kruising:


IJslander x Fries x Fjord


Naam: Roos


Geslacht: Merrie


Stokmaat: 1.48 m


Kleur: isabel


Melissa Maaskant kocht haar pony Roos ruim zes jaar geleden bij een koeienboer in Leek. Ze was toen tien maanden oud. “De boer had een paar Fjorden staan en een paar Friezen. Hij fokte daar een paar jaar achter elkaar een veulen.” De vader van Roos is de hengst Kirian van het Fjordenpaard in Amerika (NL). “Kirian is een kruising tussen een IJslander en een Fries”, vertelt Melissa.

Aparte verschijning


“Ik weet dat Roos nog een vol zusje heeft van een jaar ouder die sprekend op haar lijkt. De fokker van Roos heeft de hengst Kirian een paar keer laten dekken op zijn Fjorden-merrie. Die hengst is een hele mooie aparte verschijning om te zien en hij blijkt (van verhalen die ik heb gehoord) ook nog eens heel lief te zijn. Ik denk niet dat de fokker er echt een doel mee had, maar er kwamen wel echt super mooie veulens uit.”

Lief


Melissa ziet van alle drie de rassen wel iets terug in haar pony. “Roos is super lief, echt een knuffelpaard. Dit heeft ze wel van elk ras dat ze in zich heeft, maar dit verschilt natuurlijk wel per paard. Ze is echt heel lief voor mens en dier. Soms wel wat lui. Nu ze wat ouder is merk ik wel dat het een echte merrie is.” Maar Melissa noemt het karakter van Roos ‘super’.

Fjord


Als je kijkt naar wat ze van de Fjord heeft, noemt Melissa sowieso de kleur. “Ze heeft de kleuren van een Fjord, isabel, alleen is ze wel iets lichter. Ook heeft ze de aalstreep van een Fjord.”

IJslander en Fries


Van de andere twee rassen heeft ze in haar uiterlijk ook wel wat weg van een IJslander. “Haar manen structuur lijkt op die van een IJslander (een beetje kroezig). Helaas heeft ze niet de gangen van een IJslander (tölt en telgang). Haar voorbeenactie zie je dan wel weer terug in de IJslander en ook in de Fries. En ze kan ook super sterk zijn en eigenwijs. Ik denk dat dat toch ook wel een beetje voorkomt in alle drie de rassen.”

Geen springer


Volgens Melissa heeft haar pony geen minpunten, maar ze zegt erbij dat smaken verschillen. “Je moet er van houden. Als je bijvoorbeeld echt een paard zoekt die je in het springen wilt uitbrengen, dan zou ik het niet aanraden. Ze kan het wel en ze vindt het ook leuk, maar het lijkt me niet het ideale springpaard.”

Een band


Zelf heeft Melissa niet veel eisen. “Ik heb niet echt een doel qua rijden, maar ik zou wel graag willen dat Roos heel oud wordt en voor de rest van haar leven bij me kan blijven. Ik heb haar al vanaf dat ze 10 maanden oud was en ze is nu 7 jaar, dus we hebben wel echt een band.”

Dressuur


Melissa rijdt vooral dressuurmatig met Roos en dat past volgens haar ook wel goed bij haar pony. “Ik denk dat als ik haar echt officieel uit wil brengen in de dressuur dat ze dan nog best ver komt.” Daarnaast houdt Roos erg van buitenrijden en dat doet Melissa dan ook veel met haar. Maar Roos is een leergierige pony die volgens Melissa eigenlijk alles wel leuk vindt wat je met haar doet.

Vind je de kruising IJslander x Fries x Fjord een aanrader?


“Zeker weten. Ze zijn iets groter dan een IJslander en een Fjord (Roos dan in dit geval), zijn mooi compact gebouwd en hun karakter is ook gewoon super.”

Filmpje


Melissa heeft ook een filmpje gemaakt vanaf dat Roos bij haar is tot de eerste keer dat ze erop zat.


Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl

 

 
IMG_3419
IMG_1804fotoLlunaBoylRodriguez