IMG-20180704-WA0008
IMG-20180704-WA0008

De Kruising: Tsjechisch Warmbloed x Fries

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Tsjechisch Warmbloed x Fries.


De Kruising:


Tsjechisch Warmbloed x Fries


Naam: Silke


Stokmaat: 1.58 m


Geslacht: merrie


Kleur: valk


De fokkers van Silke kregen het verzoek een speciaal kleurtje te fokken uit hun Friese merrie Fiebe van Nazareth. Dat lukte zo goed, dat ze het nog een paar keer probeerden. Silke is een van de resultaten uit de kruising met een Tsjechisch Warmbloed, de hengst Baron.

Valk


En het kleurtje? Dat is valk. En laat dat nou net de kleur zijn waar Judith Besteman een zwak voor heeft. “Valk is echt mijn lievelingskleur. Ik zag Silke op Facebook te koop staan en vond haar enorm prachtig, maar toen heb ik doorgescrold. Nadat ik voor de tiende keer in haar verkoopbericht getagd was, heb ik contact op genomen met de eigenaar (tevens fokker) en ben ik wezen kijken.”

Vertrouwen


Dat beviel goed, want Judith is nu eigenaar van Silke. “Ik heb een nare ervaring gehad met een aantal paarden waardoor ik best zenuwachtig was. Maar de eigenaar en het paard zelf gaven me zoveel vertrouwen. Daar viel ik voor! Zo’n jong paard (toen nog 4) en toch zo braaf!”

Angstig


Desondanks haar braafheid, blijkt Silke ook best een angstig paard te zijn. “Momenteel zijn we aan het trainen voor B-wedstrijdjes. We hebben er twee gereden maar geen winst behaald, omdat Silke een heel erg stressgevoelig paard is. We zijn de bak niet rondgekomen bij beide wedstrijden, omdat alles eng was. Dus nu gaan we eerst thuis aan de gang”, vertelt Judith.

Instagram


“We zijn ook pas begonnen met grondwerk. Dit pakt ze erg goed op! We hebben twee lessen gehad, maar ze is echt al een heel ander paard! Ik hoop dat ik haar op deze manier ook meer vertrouwen kan geven.” Judith heeft voor Silke een Instagramaccount waar ze elke dag foto’s op post:  @nrps.silke.

Overbouwd


Silke is nu vijf jaar oud. “Wat ik wil bereiken is het Z met Silke. Dat zal een hele opgave worden omdat Silke haar bouw niet mee zit (overbouwd en een heel lang lichaam), maar we gaan het proberen! Ook wil ik in de toekomst een veulen van haar.”

NRPS


Omdat Silke door haar kruising bijna 20% Anglo-Arabisch bloed en nog een aantal procenten Arabisch bloed bevat, kon ze worden ingeschreven bij het NRPS. Die bloedvoering komt vanuit de Tjechisch Warmbloed. “Een Tsjechisch Warmbloed is vergelijkbaar met een KWPN’er, maar dan Tsjechisch in plaats van Nederlands. Ze kunnen wat bloederig zijn en zijn gefokt voor de sport. Er zijn veel Tsjechisch warmbloeden met mooie kleuren, onder andere valk, perlino, cremello en palomino. Hierdoor kan je er mooie kleurnakomelingen mee fokken.”

Sensibel


Judith merkt het bloederige ook in haar karakter. “Met grondwerk wordt Silke erg heet, ik hoef mijn lichaam maar een paar centimeter te verdraaien en ze reageert er heel fel op. Als ik mijn hand opsteek in de richting waar ze heen moet, vliegt ze die kant op. Soms ‘gilt of piept’ ze daar zelfs bij als een echte ‘sassy’ merrie, hilarisch! Ze is een enorme spiegel. Dat vind ik wel erg leuk, want zo leer je veel over jezelf en het paard. Dat sensibele tijdens grondwerk heeft ze wel echt van een Tsjechisch Warmbloed. Super grappig eigenlijk, want ze kan soms ook (heel tegenstrijdig) erg lomp zijn.”

Geen knieactie van een Fries


“Ze kan soms echt als een bulldozer uit de hoek komen als ze schrikt.” Judith denkt dat dat te herleiden is naar de Fries. “Met rijden is ze enorm voorwaarts en sterk, ook typisch Fries. Silke kan ook echt stronteigenwijs zijn, haha! Dat vind ik ook wel iets voor een Fries.” Verder ziet ze niet zoveel terug van een Fries in haar paard. “Zeker niet de gangen, ze heeft niet echt de knieactie die een Fries wel bezit. Veel mensen vragen aan mij of het een Andalusiër of een PRE is.”

Minpunt


“Ik vind Silke haar bouw niet mee zitten, maar dat is denk ik niet specifiek door de kruising. Silke heeft nog een halfzusje, genaamd Roos van de Wisselplaats - (Rolex) van @valk_rolex op Instagram. Zij is niet zo overbouwd en lang als Silke. Rolex is een stuk korter en ook wat kleiner. Verder vind ik het lompe gedrag en het angstige karakter ook niet echt een voordeel.”

Vind je de kruising Tsjechisch Warmbloed x Fries een aanrader?


“Ja, ik raad deze kruising aan. Ze zijn zo braaf, betrouwbaar en niet te vergeten enorm knap! Silke is echt mijn droompaard qua kleur en karakter. Als je haar eenmaal het vertrouwen hebt gegeven, gaat ze echt voor je door het vuur. Werken vind ze fantastisch. Ook is ze gek op buitenritten, vooral naar het strand of bos vindt ze prachtig!”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.[gravityform id="1190" title="true" description="true"]


IMG-20180704-WA0009