image007
image007

De Kruising: Connemara x Noriker

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Connemara x Noriker.


Een Oostenrijks trekpaard en een Ierse bergpony, dat is in feite de kruising die gemaakt is voor het paard van Melissa Gerritsen. Haar Luna heeft namelijk een Noriker als moeder en een Connemara als vader.

Vertrouwen


Melissa was haar vertrouwen in het rijden kwijt en zo kwam Luna op haar pad. “Ik heb haar eerst tijdelijk te leen gehad om mijn vertrouwen in het paardrijden weer terug te vinden. Het heeft even geduurd, maar dankzij haar heb ik er weer plezier in en durf ik weer van alles te doen. Dat zegt genoeg over haar karakter denk ik. Maar toch is ze wel een pittige tante hoor.”

Achtergrond


Aanvankelijk wist ze niets van de achtergrond van de kruising van Luna. “Waarom deze kruising gemaakt is weet ik niet, heel eerlijk gezegd heb ik daar ook nooit naar gevraagd. Ze komt uit Denemarken en toevallig zocht haar fokker contact met mij via Facebook, hierdoor ben ik ook haar kruising te weten gekomen.”

Kleur van Connemara


Luna is nu 8 jaar oud en heeft een valkkleur, dezelfde kleur als haar vader, de Connemara, weet Melissa. “Met haar kleur is ze een echte toverbal. Haar kleur in de winter vergeleken met de zomer is zo verschillend, dat ik het ook wel eens 50 tinten Luna of 50 tinten valk noem haha.” Daarnaast heeft Luna een grote aaibaarheidsfactor, vindt Melissa. “Het is net een hele grote Connemarapony.”

Maat van Noriker


Haar maat heeft ze duidelijk van de Noriker, want ze is volgens Melissa rond de 1.70 m. “Ze heeft best een enorm hoofd (sorry Luna), en dat komt echt bij de Noriker vandaan. Ook heeft ze daardoor denk ik best wel veel body gekregen.”

Minpunten


Hoewel Melissa overwegend positief is, kan ze ook wel een paar minpunten opnoemen van Luna. “Ze heeft een beetje de draf van een pony, zeker als ze wat spanning heeft, dan maakt ze best kleine pasjes. En ze zou naar mijn idee wat meer lengte in de bovenlijn mogen hebben.”

Afwisseling


Melissa zorgt in het werk met haar kruising voor veel afwisseling. “Mijn doel is vooral veel leuke dingen doen samen, lekker buitenrijden en veel afwisseling. Volgend crossseizoen wil ik lekker SGW wedstrijden starten en kijken wat we met de dressuur voor elkaar kunnen krijgen. Het is een fijn allround paard. Ze is ook goed in springen en vindt dat ook echt heel leuk.”

 Vind je de kruising Connemara x Noriker een aanrader?


“Ik vind deze kruising (al zeg ik het zelf) heel goed gelukt, alleen daarom zal ik deze aanraden. Maar ja de vraag is of er altijd zo’n knap paard uit komt, maar dat geldt natuurlijk voor alles wat gefokt wordt.”

Instagram


Melissa is pas een instagramaccount voor Luna begonnen. Wil je meer foto’s van Luna zien, kijk dan op haar account: Luna.2010.

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
image001