IMG-20180617-WA0004
IMG-20180617-WA0004

De Kruising: Shetlander x New Forest

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Shetlander x New Forest.


De Kruising:


Shetlander x New Forest


Naam: Melissa


Geslacht: Merrie


Stokmaat: 1.28 m


Kleur: vos


We krijgen regelmatig vraagtekens als een Shetlander is gekruist met een groter paardenras. Vaak is er sprake van een ongelukje, maar in het geval van de pony van Petra Balk was het een bewuste keuze.

Niet-alledaagse combinatie


“Onze kruising Melissa is gefokt omdat de eigenaar van haar moeder, de New Forest Joni, wel eens een veulentje bij haar merrie wou. De Shetlanderhengst Oebele werd vaker gebruikt voor niet-alledaagse combinaties.”

Manegepony


Uit deze kruising werd dus Melissa geboren. De pony ging toen ze drie jaar oud was, naar een manege. De manege-eigenaar was tevens eigenaar van Melissa’s vader Oebele. Melissa werd op de manege zowel onder het zadel als voor de kar beleerd. Voor de wagen heeft ze al lange tijd niet meer gestaan, maar ze heeft tot mei dit jaar, 17 jaar lang dienst gedaan als manegepony. Zo hebben Petra en haar gezin haar leren kennen.

Sterk


“Doordat haar eigenaar gestopt is en de meeste van haar paarden en pony’s weg deed, hebben we Melissa gekocht. Het is een sterke pony die nooit wat mankeert, kregen we te horen.”

Superlief


Melissa is nu 20 jaar oud en sinds juni in het bezit van Petra en haar gezin. “Een van de beste aankopen die we ooit hebben gedaan. Al onze kinderen inclusief haar verzorgster hebben lol met haar. Bokken staat niet in haar woordenboek. Gewoon een super lieve pony.”

Korte rug van Shetlander


“Het Shetlander van Melissa zie je wel in haar terug. Ze heeft een hele korte nek en korte rug en zeis erg rond. Ze groeit van bijna niks. Haar vacht en manen zijn dik. Maar niet zo dik als van de meeste Shetlanders. Melissa kan ook heerlijk eigenwijs zijn, zoals een goede Shetlander natuurlijk hoort te zijn. Melissa haar gang is wat kort. Alleen op een buitenrit komt de gang er goed in. Of als er harde muziek is. Dan komt er een klein racemonstertje tevoorschijn.”

Werkwillige van New Forest


“Het werkwillige van Melissa heeft ze denk ik van haar moeder, de New Forest. Ze wil graag haar best voor je doen. Ze kan ook een leuk sprongetje maken. Ze heeft de hoogte een beetje er tussenin gekozen. We hebben haar laatst gemeten op 1.28 m.”

Leerpony


“Melissa was een leerpony voor veel kinderen. Nu leert ze onze kinderen om te rijden en netjes met een pony om te gaan. Ze houdt er niet van om niet netjes behandeld te worden. Niet zomaar duwen of het bit tegen haar tanden houden. Dan is ze beledigd.”

Veel lol


“We hebben vooral veel lol met Melissa. Zo is ze met haar verzorgstertje op ponykamp geweest. We nemen we haar mee op buitenritten in de omgeving en de kinderen spelen graag tikkertje in de bak of doen miniwedstrijdjes.”

Vind je de kruising Shetlander x New Forest een aanrader?


“Of ik het ras zou aanraden weet ik niet. Het is een superlieve pony. Iedereen is gek met haar om haar topkarakter. Het is niet de meest mooie pony door haar korte hals en rug. Ze is wel oersterk. Volgens mijn zoon is onze Melissa een Shetlander special edition. Gewoon een toppertje waar we allemaal heel blij mee zijn.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
20180605_082421
IMG-20180617-WA0005
shetlander new forest