Fjord×fries×kwpn
Fjord×fries×kwpn

De Kruising: Fries/KWPN x Fjord

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising mengelmoes Fries x KWPN x Fjord.


De Kruising:


Fries/KWPN x Fjord


Naam: Dennis


Geslacht: ruin


Stokmaat: +/- 1.50 m


Kleur: isabel volgens het paspoort


“Dennis werd 15 jaar geleden bij ons geboren. Ikzelf was toen 10 jaar en heb hem geboren zien worden. Op dat moment wist ik dat hij heel speciaal voor mij zou worden. Zijn moeder was een Fjord en in het bezit van mijn moeder. Zijn vader was half Fries en voor de helft een mengelmoes van KWPN en nog een aantal rassen”, legt Ymkje Hoekstra het verhaal van haar Dennis uit.

Eerdere poging tot kruisingen


“We hadden al eerder geprobeerd om een aparte kruising uit de Fjord van mijn moeder te krijgen. Er is ook al eens een bonte hengst bij geweest. Hier kwam een normaal Fjordenpaard uit en dat paste minder goed bij ons. Toen kwam mijn moeder met het idee om de hengst van een vriendin van haar erbij te zetten. We hadden geen idee wat eruit zou komen maar driemaal is scheepsrecht en we zouden hoe dan ook het veulen houden. En toen kwam Dennis ter wereld en waren we op slag verliefd. Ook om zijn karakter. Rustig, betrouwbaar een maatje voor het leven.”

Uiterlijk van een Fjord


“Zoals op de foto’s te zien is, zie je veel Fjord erin terug. Alleen is hij wat donkerder. In zijn paspoort staat isabel. Maar hij is veel donkerder van kleur. De kleur gaat meer naar bruin, voskleurig. Het mooiste van het uiterlijk van Dennis vind ik zijn witte puntjes boven op zijn oren en de zebra strepen aan de binnenkant van zijn benen. Deze zijn heel duidelijk te zien omdat hij in zijn geheel donkerer is dan een normale Fjord.”

Innerlijk van een Fries


“De Fries zie ik meer terug in zijn innerlijk. Hij heeft de rust en betrouwbaarheid van een Fries, maar is niet sloom! Maar hij heeft ook het koppige van een Fjord, dus het is nooit saai! Ook is Dennis heel gevoelig. Hij voelt meteen wat voor humeur ik heb. Mensen zeiden altijd: ‘Ik kan aan Dennis zien wat voor humeur je hebt.’ Haha, dit was niet altijd een goed ding. Als Dennis wil, kan hij heel mooi lopen. Maar ik kan niet echt zeggen dat ik er Fries in terug zie.”

Zelf beleerd


“Toen hij 3 jaar was, zijn wij zelf begonnen hem te beleren, met behulp van mijn vader en moeder. Hij zou mijn rijpaard worden. De band die ik en Dennis hebben opgebouwd zou nooit meer stuk gaan. Toen ik een jaar of 16 was, is hij verkocht aan mijn nicht omdat ik zelf minder tijd voor hem had. Hij bleef hierdoor wel bij ons staan en ik mocht dan ook altijd op hem rijden wanneer ik dat wou. Dit heb ik ook altijd gedaan.”

Teruggekocht


“Nu dit jaar oktober heb ik hem alweer twee jaar terug. Mijn nicht had minder tijd voor hem en vroeg of ik hem terug wou kopen. Dat is de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb. Nu zijn Dennis en ik weer echt een team door gewoon samen lekker te poetsen en te wandelen. En we zijn net begonnen met wat vrijheidsdressuur wat Dennis heel erg leuk vindt.”

Recreatie


“Zelf rijd ik recreatief/western. Het liefst rijden we buitenritten. Ook heeft hij tochten mee gereden. Maar een sprongetje vind hij ook erg leuk. We hebben hem een aantal jaren geleden geprobeerd te beleren voor de kar, maar dit niet verder doorgezet. Eigenlijk zou je hem voor alles in kunnen zetten. Zodra je zijn vertrouwen hebt, doet hij alles voor je. Heb je dit niet, dan kan het koppige van de Fjord naar boven komen.”

Hard rennen


“Dennis is vooral goed in crossen. Het liefst wil hij zo hard dat de tranen over je wangen rollen. Ik heb laatst een wedstrijdje gedaan met een wielrenner. Die vond het geweldig! Ik zou nog graag met hem naar het strand willen. En dat gaat binnenkort werkelijkheid worden. Ik ben van plan om samen met mijn beste vriendin en de paarden op vakantie te gaan. Ook zou ik graag meer tochten willen rijden en mee willen doen aan Trec.”

Eten


Stoppen met eten is Dennis niet zo goed in, vertelt Ymkje. “Je merkt wel dat het een koudbloed is. Hij hoeft maar een grasspriet te zien of hij groeit al. Ik moet er wel rekening mee houden dat hij niet teveel eten krijgt maar wel genoeg.”

Vind je de kruising Fries/KWPN x Fjord een aanrader?


“Natuurlijk vind ik deze kruising een aanrader. Omdat hij het nuchtere betrouwbare van een Fries heeft, heel gevoelig is, koppig als een Fjord kan zijn maar vooral heel lief voor je is. Ik zou geen andere kruising willen hebben en ik hoop dat ik meer mensen met dit verhaal heb overtuigd om voor deze kruising te kiezen. Je krijgt dan echt een maatje voor het leven. Ik ben zo blij dat ik hem terug heb. Hij is ook mijn steun en toeverlaat en hoop ook dat we nog heel wat jaren samen mogen zijn.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
Fjord×fries×kwpn2