FB_IMG_1525550467189
FB_IMG_1525550467189

De Kruising: Welsh x Arabier x Fries x Fjord

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Welsh x Arabier x Fries x Fjord.


De Kruising:


Welsh x Arabier x Fries x Fjord


Naam: Sunshine


Stokmaat: 1.60 m


Geslacht: merrie


Kleur: Valk (Dunskin)


“De fokker van Sunshine had een valkkleurige kruising Fjord x Fries. Ze wilde graag een valkkleurig veulen fokken, dat minder grof zou zijn dan zijn moeder”, vertelt Natasja van der Ven. “Zelf wilden we graag iets anders dan een KWPN’er, omdat wij vinden dat die vaak iets mankeren. En ik vond een valk altijd heel leuk. Toen Sunshine een week of vier oud was, zijn we gaan kijken  en toen hebben we haar gekocht. Vanaf dat ze vier maanden oud was, is ze bij ons. Nu wordt ze acht jaar.”

Lichte valk


De kruising pakte goed uit, Sunshine is lichter gekleurd dan haar moeder en is luxer uitgevallen volgens Natasja. “Ze heeft wel het stevigere van haar moeder, maar ze heeft de ruime beweging en het Arabische hoofd van haar vader, de NRPS-pony Don Cremello Du Bois. Hij is een Welsh x Arabier. Sunshine is een mooi gelijnde pony met een mooie hals. Qua kleur is ze een lichte valk. Op papier staat dan ook dunskin.”

Fries snorretje


Dat er Fjord in zit, zie je volgens Natasja aan de aalstreep over haar rug en de zebrastrepen op haar benen. “Ze heeft ook het drammerige van de Fjord. En heel grappig: in de winter krijg ze het snorretje van de Fries die in haar bloed zit.” Verder heeft Sunshine donkere manen, maar bovenin haar staart  en bij de inplant van haar manen heeft ze blonde haren.

Groter


Sunshine is groter uitgevallen dan Natasja had verwacht. ,,Haar moeder is een niet zo’n grote E-pony en haar vader is een D-pony van 1.47 m. Wij had verwacht dat ze pony zou blijven, maar ze is doorgeschoten naar 1.60 m. Waarschijnlijk is dat de invloed van de Fries.”

Dagkampioen


Natasja is blij met haar veelzijdige paardje. “Ze wordt recreatief bereden, we doen aan dressuur en af en toe een sprongetje. Ook rijden we ingespannen met haar. Als we naar de Veluwe op vakantie gaan, gaat ze mee en dan mennen we met haar als gezin. Tevens kan ze voetballen en een paar kunstjes. Het is een erg eerlijke en voorwaartse pony.” Ze is ook nog eens erg mooi en dat vonden ze tijdens een rassenkeuring in Vianen ook, want daar werd ze dagkampioen.

Vind je de kruising Welsh x Arabier x Fries x Fjord een aanrader?


“Ik vind het absoluut een aanrader. Wij hebben er een eerlijke vlotte pony aan, die altijd wil lopen. Mijn zoon van twaalf kan er gewoon een buitenrit mee maken. We zijn stapel gek op haar en zouden haar voor geen goud willen missen onze Sun.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
FB_IMG_1525550525431