PRE_Fries2
PRE_Fries2

De Kruising: Fries x PRE

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Fries x PRE


Naam: Mambo


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.65


Kleur: grijze schimmel


“Mambo is een 4-jarige ruin. Zijn vader is een mooie Friese hengst en zijn moeder een stevige PRE dame. Over deze kruising is niet echt diep nagedacht. De fokker van Mambo had al een PRE-merrie en hij kocht een Friese hengst. Als je ze dan toch in huis hebt….”, legt Helena Winter-Vermeer het ontstaan van haar paard Mambo uit.

Onbekende rassen


Helena had al een paard, de KWPN-merrie Harmke van 28 jaar oud. “Ze ging vorige winter erg slecht, dus ik was een beetje aan het kijken wat voor volgende paard ik zou willen. Ik wilde graag een kleine zwarte of donkerbruine merrie. Ik ben van de onbekende rassen. Frederiksborger, Kladruber en  Knapstrupper horen tot mijn favoriete paarden. En in mijn zoektochten kwam ik uit bij de Noniusz, een Hongaars ras. Toen we een trip aan het plannen waren naar Hongarije, stuitte ik op Marktplaats op de advertentie op Mambo en toen was ik verkocht. We zijn op woensdag gaan kijken, ‘s zaterdags stond-ie bij mij op stal. Nog voor ik mijn zoektocht begon, had ik gezegd: Als het maar geen schimmel is, geen Fries en geen Spanjaard.... Ja, zeker mijn zus lachte me hartstikke hard uit.”

Spaans vuur


“Mambo is echt 50% Fries en 50% Spaans. Hij kan met Spaans vuur reageren en op andere momenten is ie een koele kikker. Met buitenritjes schrikt hij niet snel maar in de bak kan hij wel showen. Qua uiterlijk is hij een Fries met licht behang, en hij is een schimmel.  Dus om te zien is hij een grijze Fries. Hij kan als hij boos is echt maaien als een Spanjaard. Die voorbenen die zijn Spaans!”

Warlander


“De kruising staat ook bekend als Warlander. Zeker in Amerika zijn ze erg populair en er is een stamboek. Meestal zit er toch een flink prijskaartje aan. Ver boven mijn budget… Dus ik ben stiekem blij dat hij een bemerking op zijn knieën heeft. Dat is echt een Fries dingetje, en ook de reden dat ik dus geen Fries wilde haha. Hier in Nederland zie je ze niet zo vaak.”

Harry de Eenhoorn


“Als Mambo iets moeilijk vindt komt het Spaanse bloed boven borrelen en heb je veel spektakel. Aan de hand is hij een brave Fries. Omdat hij het ene moment drama maakt en het volgende een brave sul is heeft hij de bijnaam Harry de Eenhoorn. Hij is echt super lief, het liefst zit ie op schoot de hele dag te knuffelen. Dat is meteen ook lastig met alles omdat hij de hele tijd in je nek hangt. Poetsen schiet nooit op, we zijn zo een half uur aan het kroelen.”

Academisch


Helena rijdt Mambo volgens de academische rijkunst. “Ik ben met Harmke over gestapt van moderne dressuur naar academische dressuur . Ik heb altijd met plezier wedstrijden gereden maar dit ligt mij meer.  Mambo is echt hartstikke geschikt voor dit verzamelde werk. Hij maakt graag een sprongetje. We laten hem vaak samen met zijn beste vriend Star ( Welsh cob x Tinker) vrij springen. Worden ze allebei bloedfanatiek van, alleen voor allebei is 50 cm echt wel hoog! Ze zijn er gewoon niet voor gebouwd. Harmke rent de beide mannen er ook nog uit met sprintjes door de wei. Nou kan zij ook echt hard en ook daar is Mambo niet voor gebouwd. Zijn bewegingen zijn allemaal omhoog.”

Vind je de kruising Fries x PRE een aanrader?


“Op de websites van de stamboeken wordt de Warlander omschreven als een lieve harde werker. Dat is Mambo ook echt. Hij is alleen wel erg gevoelig en kan soms wat spektakel maken. Voor de beginnende ruiter is hij echt ongeschikt, maar voor iemand die wat handiger en meer ervaren is, zijn het super paarden.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl

PRE_Fries1
PRE_Fries