dittt
dittt

De Kruising: Quarter x Furioso

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?


De Kruising:


Quarter x Furioso


Naam: Ullion


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.65 m


Kleur: donkerbruin


Het ‘Wilde Westen’ en het ‘koninklijke’ oosten zijn met elkaar verenigd in het paard van Noor van de Maele. Haar 20-jarige ruin Ullion is namelijk een kruising tussen een American quarter horse en het Hongaarse paardenras Furioso. Beide rassen zijn veelzijdige sportpaarden. De quarter zie je vooral terug in de westernsport en komt relatief veel voor.

Furioso is zeldzaam


De Furioso is een zeldzamer ras. Dit is wat Ehorses erover vermeldt: ‘De Furioso komt uit Hongarije, maar is ook in Oostenrijk gefokt. Het ras is zeer sterk beïnvloed door de Nonius paarden, welke in de loop der tijd veredeld zijn met volbloeden en paarden van het ras Norfolk Roadster. Twee bekendste hengsten van het ras zijn met Nonius merries gekruist, dit waren Furioso en North Star. Aan het einde van de 19de eeuw werd meer gebruik gemaakt van de bloedlijn van de hengst Furioso, waardoor het ras zijn naam kreeg. De moderne Furioso is in veel verschillende paardensport disciplines inzetbaar, dressuur, steeple chases en in de mensport. Paarden van dit ras worden rond de 1,60 meter hoog en zijn meestal bruin. Zwarte Furioso zijn zeldzamer.’

Mezohegyes halfbloed


Op huisdierspot.nl wordt het volgde vermeld over de Furioso: ‘Dit paardenras staat ook wel bekend als de Mezohegyes halfbloed. Het ras komt uit Hongarije en Oostenrijk, waar ze koninklijk werden opgevoed. De eerste koning die de Furioso ging fokken was Koning Joseph II. Volbloed Furioso hengsten werden geïmporteerd vanuit andere landen in Europa, en een nieuw ras werd geboren. Er zijn nog maar weinig van de Furioso over. Er zijn slechts een paar over en deze worden beheerd en bewaakt door de Hongaarse stoeterij. De fokkers verzekeren zich ervan dat de bloedlijn van deze halfbloeden behouden blijft. Over het algemeen behouden ze het gen van dit ras puur en verzekeren zo dat elk Furioso ras authentiek blijft.’

Verzorgpaard


Noor zocht gewoon een leuk paard en had nog nooit van het ras Furioso gehoord. Het is haar verzorgpaard. Via een tip van haar instructrice kwam hij op haar pad. Het ras maakt haar niets uit, ze valt meer op het karakter van Ullion. ,,Hij is erg rustig en verschiet nergens van. Hij is super lief!”

Dikkere nek


Van de quarter heeft hij de stevigheid geërfd. ,,Hij is breder gebouwd en heeft een dikkere nek.” Volgens Huisdierspot heeft de Furioso namelijk weliswaar een gespierd lichaam, maar is de nek mager. ‘Het Furioso paard is een ras dat geschikt is voor boerderijwerk en reizen. Het heeft een zeer gespierd lichaam en een stabiele omlijning. Zijn hoofd is normaal gesproken recht en mooi gevormd net zoals het lichaam. De nek is mager en gespierd.’ Bijzonder aan zijn uiterlijk is dat hij donkerbruin is, met een witte vlek aan zijn buik.

Neckrope


Op een veld kunnen galopperen met alleen een neckrope, dat is het doel van Noor. Ze rijdt haar verzorgpaard vooral dressuurmatig en gaat veel met hem op buitenrit. Ze rijdt zowel bitloos als met een neckrope. Ze vindt haar verzorgpaard het meest geschikt voor een buitenrit. “Wandelen vindt hij superleuk. Hij is echt heel braaf en schrikt nergens van.”

Vind je de kruising Quarter x Furioso een aanrader?


“Ik vind van wel. Ik zie graag bredere paarden.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl

 

 
dit
diitt