Blog Signe Sanne uitgelichte afbeelding
Blog Signe Sanne uitgelichte afbeelding

Blog: Draf maakt alles beter

Nieuws

In het weekend was ik op de manege te vinden, niet alleen voor een les, maar ook om `vrij` te rijden. En natuurlijk uren rondhangen met je manege matties. Dat woord kenden we toen trouwens nog niet en we hadden ook geen telefoons om foto`s mee te maken. Zo lang geleden is dat.


Op de manege was het standaard dat je stap draf en galop deed. Altijd. Als je niet drie gangen had gedaan was het geen volwaardig paardrij-moment, een soort ongeschreven regel geloof ik. Volgens mij is daarin niet veel veranderd. Ik hoor nog veel ruiters praten over de galop. Meestal is dat: “Ik kreeg mijn paard niet in (de goede) galop” of  “Mijn paard kan niet galopperen” of  “Hoera we hebben eindelijk gegaloppeerd!”. Misschien zijn er meer varianten, maar de meeste zinnen worden opgevolgd door: “Ik ben net zolang doorgegaan tot de galop lukte.”

Liever in draf


Het heeft bij mij ook heel lang geduurd voordat ik een voldaan gevoel kreeg van een training met alleen stap en draf. Zo ingeburgerd zaten de oude manegetradities. En het duurde nog langer voordat ik echt besefte dat de beste gang voor een succesvolle training de draf is. In de draf kan je zo ontzettend veel sleutelen. Het heeft een duidelijk ritme met een zweefmoment, voorwaartse energie én een gebalanceerde beenzetting. Je kan de draf niet alleen verzamelen, verruimen en uitstrekken, maar er is ook nog de passage en piaffe en de western jog. Voor de gangenpaard liefhebber is er ook nog de telgang. Alle zijgangen zijn goed te rijden in draf en door het zweefmoment een betere voorbereiding voor de zijgangen in galop dan wanneer je die alleen in stap traint.

Sleutelen


Nog een reden waarom de draf zo super is: in draf kan je je fouten permitteren. De gang zal er veel minder slecht van worden dan wanneer je in de stap of galop te veel gaat sleutelen. En mocht het toch gebeuren dat je de draf van je paard verpest, dan is het makkelijk weer gefikst. Ik ben fan van de draf! Ik denk dat we een drafweek moeten inlassen waarbij iedereen verplicht is om alleen maar te draven (na het warmstappen natuurlijk).

Verbetering


Ik overdrijf misschien een beetje in mijn ode aan de draf, maar ik vind het belangrijk om erbij stil te staan. Het werken in draf levert ons elke keer weer een stapje verbetering op. Als het in stap lukt, proberen we het in draf. En als we daar meesterlijk goed in zijn geworden is het in galop zoveel makkelijk om te leren. Ik schrijf deze blog ook een beetje om mezelf eraan te herinneren om de galop eens over te slaan. Momenteel ligt de focus zo op de galopwissels en de pirouette dat ik vergeet om de basis in draf mee te pakken. Het blijft dan bij wat halfslachtig losrijden en opwarmen. En om maar meteen woord bij daad te voegen: Vandaag wordt mijn drafdag!