Barbara wielders blog
Barbara wielders blog

Blog: Hitteplan

Nieuws

Zo, dat was me het weekje wel zeg. Na de afgelopen droge en warme weken was ik al een beetje gewend aan een week die anders moet worden ingevuld dan normaal. Zo wordt er door Boris en Broes meer gebadderd en minder hard gewerkt. Wat trouwens helaas alleen van toepassing is op hen, want wij draaien juist overuren om al onze dieren zo goed mogelijk de zomer door te helpen. Maar de snikhete dagen van vorige week deden helemaal een beroep op ons spontaan bedachte paarden en honden hitteplan.


Trouwens, deze is gebaseerd op gezond verstand en persoonlijke mogelijkheden. Ik zeg het er maar even bij, want als je je zou laten leiden door alles van het internet produceert, zou ik spontaan moeten emigreren naar de Noordpool geloof ik. Mijn hemel wat een dwingende adviezen vullen mijn tijdlijn zeg. Om van de discussies tussen mensen onderling over de uitvoering ervan nog maar te zwijgen. Nou hoef ik die natuurlijk niet te lezen, maar als bevlogen paardeneigenaar ben ik nou eenmaal nieuwsgierig hoe anderen het doen tijdens deze dagen van overmatig bilzweet productie.

Nou daar komt het. Paarden mogen niet in de volle zon in de wei. Ook niet in de bloedhete stal (trouwens sowieso heel zielig lees ik steeds meer) en al helemaal niet in de paddock op het hete zand. Euh...oké, maar waar laat ik ze dan eigenlijk wel? Meer opties heb ik namelijk niet te bieden. Dan maar mee de huiskamer in ofzo? Vervolgens lees ik dat ze niet onder de douche mogen terwijl ze in de zon staan. En ook niet na het douchen in de zon. Douchen in de wind mag daarentegen dan weer wel. Alleen hebben ze vergeten te vermelden waar ik die kan halen, want juist tijdens de hittegolf dagen was een verkoelend briesje bij mij overal uitverkocht.

Honden mogen trouwens alleen direct vanuit huis het bos in lopen, want ik heb wel honderd foto’s gezien van afschuwelijk verbrande hondenpootjes van het lopen op stenen en asfalt. Ook moeten ze op een koeldeken liggen, eigen zwembadje tot hun beschikking hebben en vooral met rust gelaten worden. Poepen en plassen mogen ze alleen in de vroege ochtend en in de late avond. Tijdens de hete middaguren je naar buiten wagen met je honden is onverantwoord. Als je gezien wordt, hang je aan de hoogste boom als ultieme dierenmishandelaar.

Kortom, het was nogal een klus om ongeschonden uit deze hete strijd te komen. Maar het is gelukt. Manlief haalde de paarden ‘s morgenvroeg naar binnen vanaf het land. En ik mocht tijdens de heetste uren van de dag de schaduw opzoeken en Boris en Broes op een koude douche trakteren. Waarna zij, afgekoeld en wel heerlijk mochten blijven knabbelen op hooi. Terwijl ik, met gevaar voor eigen leven, de wei in trok met kruiwagen en schep. Zodat ze later op de dag kunnen genieten van een schoon weiland.

Oja, onder invloed van alle andere paardeneigenaren, heb ik ook nog twee vliegenmaskers aangeschaft. Want naast alle hitte adviezen, lees ik ook dat het totaal onverantwoord is om je paard zonder uit de kluiten gewassen textiele zonnebril buiten te zetten. En dus boften Boris en Broes met mij als diervriendelijke paardeneigenaar. Nog geen drie minuten later lag er dertig euro in de wei. Af en kapotgetrokken. Duur man, zo’n hittegolf.
Douche
Bad