IMG_7413
IMG_7413

De Kruising: NRPS x Welsh Cob

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising: NRPS x Welsh Cob


De Kruising:


NRPS x Welsh cob


Naam: Blodwen’s Rowena


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.59 m


Kleur: bruin


"Blodwen’s Rowena haar moeder is een Welsh cob, Trefnant’s Blodwen. Haar vader is de bekende NRPS-hengst Romantico. Ik vermoed dat de fokker een klein paard heeft willen fokken voor hun kinderen om mee door te groeien in de dressuursport. Ik heb voor haar gekozen, omdat ik ervan overtuigd ben dat een kruising sterker is. Ze is geschikt voor mijn kinderen en door haar stevige bouw kan ik als volwassene van 1.80 m ook op haar rijden. Haar karakter is naar mensen toe heel lief en ze is gek op kinderen. Ze is allround”, vertelt Karin van Klink enthousiast.

Te klein


“Ik denk dat de fokker haar weg heeft gedaan, omdat ze denk ik te klein gebleven is voor de sport. Rowena is 1.59 m. Ze was eerst verkocht aan een manege. Dat was te druk voor Rowena.” Een vrouw kocht Rowena daarom als recreatiepaard, maar na 4,5 jaar begonnen de dressuurkriebels op te spelen bij de eigenaresse. Ze zocht een paard dat meer geschikt was voor dressuur en kwam Rowena bij Karin terecht. “Dat is nu ruim vier jaar geleden. Rowena was toen 9.”

Gezinspaard


“Rowena is voor ons een echt gezinspaard. Ik deel haar met mijn dochters Eke (11) en Nikki (9). Wat doen we met haar? Poetsen en tutten. Ro heeft engelengeduld en vindt het heerlijk. De meiden maken graag allerlei vlechten in haar manen en staart. Nikki rijdt niet vaak op haar. Even gekke dingen als achterstevoren rijden, op de knieën en staan op haar rug en van haar kont glijden zijn dan wel weer leuk als ze erop zit. Ook freestylen en met de lange lijnen doet ze graag.  Of soms een onderlinge dressuur wedstrijd op een nabij gelegen manege. Eke doet dit ook maar rijdt ook minimaal een keer per week op haar. Op een vaste dag verzorgt ze Rowena zelfstandig.”

Klassieke rijkunst


“Ik doe zelf van alles met Rowena. Klassieke rijkunst, springen, rijden door de polder, naar het strand en bos. In april begin ik met Ro aan een tweejarige opleiding instructrice klassieke rijkunst.”

Welsh cob


“Ik zie de Welsh cob in haar vanwege haar ponylooks. Haar eenvoudige hoofd met lieve zachte ogen, stevige hals en daarbij de nekaansluiting op het hoofd en haar ronde billen. Van binnen zit een heel lief karakter voor mensen. Met name kinderen. Ze heeft een zogeheten kinderknopje.”

NRPS


Het NRPS-aandeel (Romantico) van haar vader zit vooral in het springen. De achterhand is van hem. En haar hoogte heeft ze ook dankzij hem. Ook hij heeft zijn lieve karakter doorgegeven. Lief voor mensen, alleen minder lief voor andere paarden. Doorzettingsvermogen en onvermoeibaar. Als je foto’s van Rowena en haar ouders naast elkaar houdt, lijkt ze op beide ouders qua uiterlijk en ik denk ook qua innerlijk.”

Zwakke darmflora


Jammer is dat Ro regelmatig last heeft van gaskoliek. Haar darmflora is niet sterk. Dat is lastig met het wisselen van het weide- en paddock seizoen. Met behulp van mijn dierenarts, osteopate en homeopathie kunnen we het goed onder controle houden. Een gevolg hiervan is dat ze voernijd naar andere paarden heeft.

Vind je de kruising NRPS x Welsh cob een aanrader?


Ik vind deze kruising geslaagd mits je stevig in je schoenen staat wanneer de Welsh cob en de Arabier elkaar ontmoeten in haar hoofd. Dan krijg je een sterk paard met pit dat door de eigenwijsheid van de Welsh cob moeilijk te overtuigen is. Het leuke aan deze kruising is dat het een allround paard is, dat sierlijk loopt en heel lief is voor mensen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl