mandy stoop1
mandy stoop1

De Kruising: Hackney x Welsh x Oldenburger

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Hackney x Welsh x Oldenburger.


De Kruising:


Hackney x Welsh x Oldenburger


Naam: Summer (paspoortnaam Panda)


Stokmaat: +/- 1.50 m


Geslacht: merrie


Kleur: Bruinbont


Een grotere hengst fokken, dat was de bedoeling van de fokker van Summer. Daarom werd een Oldenburger merrie van 1.72 meter uitgezocht bij de 1.32 meter hoge hengst, een kruising Hackney x Welsh. “Maar ja, toen kwam er een merrie uit”, zegt de trotse eigenaresse Mandy Stoop. Zij kocht Summer als jaarling, toen ze nog Panda heette, maar dat vond ze geen leuke naam.

Dekhengst


Summer is nu ongeveer 1.50 meter, dus het doel om een grotere nakomeling van de Hackney x Welsh-hengst te fokken is gelukt. Alleen kan een merrie geen dekhengst worden. Mandy rijdt recreatief met de inmiddels vierjarige Summer.

Pittige van Hackney


“Aan de hand merk je echt het pittige van de Hackney en de Welsh. Ze heeft een eigen wil, maar is niet gemeen. Als ze mensen in het water ziet, schiet ze gewoon los. Of ze rent ineens gewoon naar de wei.”

Rustige van Oldenburger


“Het Oldenburgerbloed merk je echt met rijden, die paarden hebben een rustiger karakter. Summer is echt zadelmak geboren. Toen ik haar kocht, was ze nog echt wild. Ze kon niet eens een halster om. Maar ze is veranderd in een lieve aanhankelijke pony en heeft nooit gebokt, gesteigerd of wat dan ook.”

Uiterlijk van vader


Volgens Mandy zie je in het uiterlijk van Summer goed de afkomst van haar vader terug. “Ze heeft een heel sierlijk klein hoofdje, echt een Welsh-hoofdje. Soms moet ik dan ook een ponymaat halster kopen. In haar lijf begint ze nu wel wat breder te worden, maar het is afwachten of ze richting Oldenburger gaat. Ze heeft hele dunne sprietjes van benen. Dat is echt van de Hackney.”

Vind je de kruising Hackney x Welsh x Oldenburger een aanrader?


Ik vind het echt een hele leuke kruising. Als ze zo doorgroeit heeft ze echt de goede eigenschappen van beide ouders geërfd. Ik hou van dat gemoedelijke en zachtaardige. Ik rij zo met haar met een los teugeltje door het bos. Ook als ze al twee weken heeft stilgestaan.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
Screenshot_2017-10-05-11-26-58
IMG-20171003-WA0001