Jaimy en Liam
Jaimy en Liam Foto: Nadine de Jong

Jaimy Kivits: “Ik schiet vol als ik terugdenk aan onze ontmoeting”

Fun Grondwerk Horsemanship Jong paard starten Opvallend Recreatie

Hoewel Jaimy Kivits niet opgroeide tussen de paarden, begon het zo’n twee jaar geleden toch te kriebelen om op zoek te gaan naar een eigen paard. Hij kocht een jonge Tinkerruin met wie hij vanaf het eerste moment een bijzondere klik had en besloot aan de slag te gaan. 

Recreatief rijden en lol met je knol staat voor hem op één, want de ruiter kwam er al snel achter dat het belangrijk is om het per dag te bekijken. 

Liefde op het eerste gezicht

Jaimy was altijd van de voetbal en groeide niet op tussen de paarden. Toch raakte hij op latere leeftijd besmet met het paardenvirus. “Een vriendin van mij stuurde uit het niets een advertentie door van een draverruin die bij mij in de buurt te koop stond. Na wat over en weer berichten vond de eigenaar dat ik geen geschikte kandidaat was voor haar paard. Omdat ik al research had gedaan naar het hebben van een eigen paard en wat daarbij komt kijken, bleef het kriebelen en kwam ik uiteindelijk bij de Bonte Parels terecht.”

“Daar stonden destijds een aantal jonge paarden, waaronder Liam. Hij lag op een bult met zand te slapen, keek op, legde zijn snoet in mijn nek en toen wist ik het; ik hoefde niet meer verder te zoeken. Ik kan er nog steeds van volschieten als ik eraan denk. Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt hij.


Foto: De Bonte Parels

Opleiden 

Hoewel Jaimy dacht een driejarige ruin te hebben gekocht, bleek Liam een stuk jonger te zijn. “Ik kocht Liam in mei 2022 en kwam er in december achter dat hij vreemde plekken in zijn mond had. Toen ik beter keek, zag ik dat hij bezig was met wisselen. Volgens zijn gebit was hij destijds ongeveer tweeënhalf jaar oud. Onze trainingen gingen al richting het beleren onder het zadel en ik had al één op hem gezeten, maar na dit nieuws zijn we meteen gestopt en teruggegaan naar het grondwerk en buiten wandelen.”

“Zo’n drie weken geleden hebben we het rijden weer opgepakt. We rijden vooral recreatief en wisselen graag af. Ik vind de ontspanning van ruiter én paard het allerbelangrijkste, dus echte verwachtingen heb ik niet. We genieten enorm van buitenritten en zijn nu langzaamaan steeds meer ritjes aan het maken op nieuwe plekken. Zo leert Liam met de trailer op pad te gaan en maakt hij hier en daar al kennis met nieuwe situaties. Uiteraard houden we het wel bij korte ritjes. Ik wil het rustig aan doen met hem, hij is nog maar vier.”


Foto: Noa Louana

Genieten 

Samen plezier maken is wat Jaimy het belangrijkste vind. “Liam is liever lui dan moe, maar is tegelijkertijd ook heel erg werkwillig en leergierig. Het is een enorme clown die wel eens de grenzen kan opzoeken, maar na een aantal lessen onder het zadel kregen we al snel de smaak te pakken. We krijgen les van een instructrice die via de methode van Warwick Schiller werkt en halen daar veel inspiratie uit.”

“We bekijken het per dag. Als ik niet goed in mijn vel zit, merk ik dat aan Liam en doen we het een dagje wat rustiger aan. Dan genieten we net zo erg van een uurtje samen in de wei zitten. Liam zoekt vanzelf weer toenadering, dat zit wel goed tussen ons”, sluit hij af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Nadine de Jong / Noa Louana / De Bonte Parels

Afbeelding
Afbeelding