Sophieke de Voogt en Éowyn
Sophieke de Voogt en Éowyn Foto: Privébezit

Sophieke de Voogt: “Door natural horsemanship leerden we elkaars taal spreken”

Horsemanship Grondwerk Horsemanship Recreatie

Toen Sophieke de Voogt, na door middel van natural horsemanship een fijne basis te hebben gelegd, een veulen besloot te fokken uit haar KWPN x Fjordenkruising Éowyn, besloot ze voor een bijzondere hengst te gaan. De nu bijna tweejarige Indie heeft een prachtige uitstraling, zachtaardig karakter én de sportpotentie waar Sophieke op hoopte. Al heeft ze ook met moeder Éowyn grootse plannen.

Kruising

Toen Sophieke een aantal jaar geleden een advertentie met een bijzondere titel voorbij zag komen, was haar interesse direct gewekt. “Er stond iets in de trant van ‘Olympisch bloed gemixt met Fjord’. Hoewel ik eigenlijk op zoek was naar een jonge Spaanse ruin, sprak een vier maanden oude Fjordenkruising met springbloed mij ook wel heel erg aan”, lacht ze. “Tijdens de bezichtiging van Éowyn was de keuze snel gemaakt.”

Natural horsemanship

Toen de merrie vijf maanden oud was, kwam ze bij Sophieke. “In het begin ging het absoluut niet van een leien dakje. Ik had geen ervaring met jonge paarden en ging ietwat overenthousiast met haar aan de slag. Dat bleek niet zo goed te passen bij Éowyn’s eigenzinnige karakter en sterke mening. Toen ze een jaar of twee à drie was, zijn we in aanraking gekomen met natural horsemanship. Dat heeft een wereld voor ons geopend. Door op die manier aan de slag te gaan, leerden we elkaars taal spreken.”

Bijzondere hengstenkeuze

Zo was de stap naar het zadelmak maken nog maar klein. “Dat hebben we heel spontaan gedaan tijdens een trainingsweek van Parelli-professional Anouk Dahrs. Sindsdien zijn we lekker aan de slag. Ik rijd haar recreatief en hoewel ik aardig wat plannen met haar heb, besloot ik haar tweeënhalf jaar geleden eerst te laten dekken door een bijzondere hengst.”

“Ik wilde graag een iets groter paard voor de sport en heb haar laten dekken door Meander van de Heimeriete. Hij is een homozygoot few spot Appaloosa, dus ik wist dat daar wel eens iets bijzonders uit zou kunnen komen. Ik ken deze hengst persoonlijk én ken een aantal van zijn nakomelingen, dus ik wist dat hij zijn grootte ruim doorgeeft en een karakter heeft dat goed aansluit bij Éowyn.”


Foto: Privébezit

Zo moeder, zo dochter?

“Indie was het mooiste veulen op aarde; zij is echt een blijvertje. Ik heb van mijn stalbaas een paddock paradise mogen bouwen, dus ze hebben een heel fijn eigen plekje nu. Qua karakter lijken ze helemaal niet op elkaar. Éowyn heeft een plan en duidelijkheid nodig en is niet zozeer knuffelig, maar sinds de dracht is ze wel een tikkeltje volwassener geworden.”

“Indie is daarentegen van veulen af aan al heel lief en zachtaardig. Ze valt met regelmaat in slaap op je schoot en lijkt eigenlijk non-stop stoned”, lacht Sophieke. “Gelukkig wist ik al van de nakomelingen van Meander van de Heimeriete dat ze heel rustig zijn, maar onder het zadel wel echt aan kunnen staan. Ik ben benieuwd hoe dat uiteindelijk bij Indie tot uiting gaat komen.”


Foto: Privébezit

“Deze combinatie is goud waard”

Dat Éowyn half Fjord en half sportpaard is, biedt beperkingen én mogelijkheden, vindt Sophieke. “Ik heb met haar altijd al het doel gehad om in iedere wedstrijddiscipline M-startgerechtigd te worden. Ik heb geen haast en wil niet heel gedreven alle wedstrijden af gaan, maar het lijkt me wel erg leuk om in de loop der tijd steeds een stapje verder te groeien met haar. Met Indie heb ik nog niet echt een doel voor ogen. Ik wil eerst kijken hoe ze zich ontwikkelt.”

“Ze is van jongs af aan al aan de hand mee geweest op wat buitenritjes en lijkt net zoals haar moeder veel baat te hebben bij natural horsemanship. Ze krijgt al veel mee en leert van haar moeder, wat mij een stukje training wegneemt. Stiekem lijkt het me leuk om voor de verkoop nog eens een veulen van Éowyn en dezelfde hengst te fokken, want die combinatie is goud waard”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Éowyn en Indie
Afbeelding
Afbeelding