Training
Training Foto: Arnd Bronkhorst

Weer aan de gang na een winterstop

Training Opvallend

De winter is voor sommige van ons een tijd om wat gas terug te nemen. Of het nu komt door een bak die met slecht weer niet te gebruiken is of omdat je gewoon echt weinig zin hebt als het ijskoud is buiten, een winterstop is af en toe echt lekker. 

Maar als de vogeltjes straks weer fluiten en jij flink aan de gang wilt, moet je dit wel rustig aanpakken. Hoe bouw je het trainingsschema na een stille winter weer rustig op? Jec Aristotle Ballou geeft je alvast wat tips.

  1. Doe het rustig aan

Spring niet meteen weer midden in het intensieve werk. Onderzoeken tonen aan dat paarden die minder dan drie dagen per week bewegen na vijf tot acht weken conditie gaan verliezen. De meeste ruiters denken dat fitheid snel terugkomt als je maar weer fulltime gaat trainen, maar dit is niet het geval. 

Er hangt veel af van de snelheid van herintroductie, de individuele metabolische aanpasbaarheid, leeftijd en andere factoren. Wanneer je in de lente weer aan het trainen gaat, rijd dan de eerste tien dagen niet langer dan 25 minuten.

Zorg ervoor dat de hartslag in deze eerste trainingen niet te hoog wordt, door flink te stappen afgewisseld met wat draf. In de tweede en derde week rijd je twee keer nog 25 minuten en verhoog je de rest naar 35 minuten. In week vier kan een van je trainingen 45 minuten tot een uur lang zijn, alle andere moeten korter zijn. Zorg ervoor dat minstens een derde van de training bestaat uit stappen.

  1. Verhoog het niveau

Na vier weken verhoog je het werk tijdens de trainingen. Moeilijkheid haal je uit het vergroten van de duur of de intensiteit van de training. Verhoog nooit beide. Het is raadzaam om eerst de duur van de training te verhogen, je paard twee weken te laten wennen en dan de intensiteit te verhogen. 

Een nuttige wekelijkse conditietraining op dit stadium is een cardio-intervaloefening. Galoppeer voor 30 tot 60 seconden, draaf dan 60 seconden langzaam om te herstellen. Herhaal deze volgorde acht keer.

  1. Maak je paard lenig

Gymnastiek moet prioriteit hebben. Het onderliggende spiersysteem van je paard, dat verantwoordelijk is voor het stabiliseren van zijn skelet, verliest belangrijke veerkracht als je paard niets doet. 

Tenzij je het specifiek aanpakt, zal dit de prestaties beïnvloeden. De meeste rij-oefeningen zijn niet gericht op dit spiersysteem. Het is dan ook nodig om oefeningen te doen vanaf de grond, zoals het lopen van cavaletti’s en het buigen naar bijvoorbeeld een wortel.

  1. Houd een ritme vast

Wanneer je je training in de lente weer oppakt, houd dan tenminste vier dagen per week aan constante training vast. Fysiologische studies tonen aan dat spiervezels en metabolische functies dit minstens nodig hebben om sprongen te maken.

  1. Houd het algemeen

Focus je zes tot acht weken lang op algemene cardiovasculaire en gymnastiektraining, voordat je je weer gaat richten op je specifieke discipline.

  1. Ga voor een slank paard

Als je paard in de lente te dik blijkt, pas zijn voerschema dan eerst aan. Een slank paard heeft minder te lijden aan zijn gewrichten. Raak bekend met lichaamsconditiescores en richt je op een score van 5 tot 6 als je weer aan je training begint.

Bron: Horse Channel