Etzean, Pferd grast auf einer ueppigen Weide
Etzean, Pferd grast auf einer ueppigen Weide

Jouw paard na de winter weer op gewicht krijgen

Nieuws

Heb jij ook een paard of pony die je in de winter moeilijk op gewicht kunt houden? Sta je weer te springen als de temperaturen omhoog gaan en het gras weer begint te groeien, zodat je paard weer de wei in kan? Je bent niet de enige, maar ook deze periode is niet zonder risico. Voorjaarsgras is rijk aan snelle energie en dit is niet voor elk paard wenselijk.Langzame overgang


Het gras in het begin van de lente bevat erg veel voedingsstoffen en veel calorieën, paarden vinden het lekker en eten het graag. Ideaal voor een te mager paard zou je zeggen, maar toch kan een te snelle overgang van stal naar weide koliek en hoefbevangenheid veroorzaken. Neem dus altijd de tijd om je paard te laten wennen aan het gras.

Langzame gewichtstoename


Te snelle gewichtstoename door gras kan ook gevaarlijk zijn als je paard dan eenmaal op de wei staat. In jong gras zitten veel snelle suikers, wat niet wenselijk is voor paarden met stofwisselingsproblemen en paarden die snel heet worden. Ook verhoogt het risico op insulineresistentie en koliek. Het is om deze redenen belangrijk om de inname van gras te beperken, ondanks dat je paard mag aankomen.

Extra maatregelen voor gewichtstoename


Wat zou je dan nog extra kunnen doen om de gewichtstoename te bevorderen? Het toevoegen van extra vetten en vezels werkt erg goed. Vetten in de vorm van plantaardige olie is makkelijk aan het rantsoen toe te voegen en bevat ongeveer 3 keer zo veel energie als zetmeel, maar leveren wel langzame energie. Als je extra vet toevoegt aan het rantsoen is het wel belangrijk dit geleidelijk op te bouwen, anders kan je paard hier dunne mest van krijgen en kan hij de vetten niet verteren.

Ook vezels zijn erg belangrijk in het rantsoen van een paard en helpen bij gewichtstoename. Neem bijvoorbeeld bietenpulp, een heel goed verteerbare, langzame energiebron met een energiewaarde die ongeveer vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën in granen, zonder dat het extra heet maakt.

Er zijn dus verschillende opties om je paard weer op een goed gewicht te krijgen. Gras lijkt ideaal, maar dat is het niet voor sommige paarden. Vetten en vezels daarentegen zijn een heel makkelijke en goed werkende oplossing. Lees meer over dit onderwerp op VoerVergelijk.nl: Jouw paard na de winter weer op gewicht krijgen.

VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.