voorbereiding eventing
voorbereiding eventing

Winter eventing: voorbereiding op het buitenseizoen

Nieuws

Wil jij graag eventing rijden in 2018 en wil je goed voorbereid op pad gaan? Eventingamazone Madeleine Brugman legt alles uit over de juiste voorbereiding op het buitenseizoen in de winter.


“In de winter zijn er in Nederland geen echte eventingwedstrijden. De laatste buitenwedstrijd is half november en daarna zijn er alleen nog indoorcrossen. Maar een indoorcross is wel anders dan een buitenwedstrijd. Ik zie dit in Nederland meer als een training of voor de fun dan als een wedstrijd. Het draagt namelijk minder bij aan de opleiding van een paard, omdat het paard normaal gewend is lange lijnen te lopen in plaats van korte bochten in een binnenbak”, legt Madeleine uit.

Vakantie voor de paarden


“Na afloop van het seizoen krijgen de volwassen paarden bij ons een soort vakantie. Dan rijden we lekker in de bossen en maken we buitenritjes, ofwel ze worden recreatief gereden. Ze mogen lekker veel in de wei en kunnen gewoon weer even paard zijn. In de winterperiode beginnen we wel met het oppakken van de jonge paarden. Vanaf januari gaan de vachtjes eraf en zetten we de crossoefeningen in de bak. Dan beginnen we ook met onze eerste galoptrainingen, omdat de eerste buitenwedstrijden in maart beginnen”, vertelt de eventingamazone enthousiast.

Goede voorbereiding


“Naast het recreatief rijden, hebben we ook dressuurles en springles en proberen we elke vierde of vijfde dag van de week galoptraining erbij te pakken. Als je eventing wilt gaan rijden moet je goed voorbereid zijn. Dus je moet ook goed kijken waar je gaat rijden. Als het goed weer is, kun je namelijk lekker naar het strand voor de galoptraining.”

“Je kunt je ook in de binnenbak goed voorbereiden op het buitenseizoen door de hindernissen anders te maken. Maak een tactisch parcours, met bijvoorbeeld hindernissen kort achter elkaar of juist smalle hindernissen door de balken dicht op elkaar te leggen. Paarden moeten gaan leren begrijpen dat ze soms snel achter elkaar moeten springen, maar ook soms een smalle hindernis krijgen. Hier kun je prima mee trainen in de winter, om zo goed voorbereid het buitenseizoen in te gaan. Bij jonge paarden train ik veel van deze tactische hindernissen, zodat ze er spelenderwijs kennis mee maken. Daarnaast zijn dit soort hindernissen ook makkelijker aan te leren in een binnenbak dan op een groot grasveld”, aldus Madeleine Brugman.

Natuurlijke hindernissen


“Daarnaast kun je gaan knutselen met pallets of sprokkel wat hout bij elkaar. Het is belangrijk om het paard op een ongedwongen manier te laten wennen aan natuurlijke hindernissen. Zet dus wat pallets in de bak en laat het paard hier rustig aan wennen. Spring er een paar keer overheen, en train dit net zo lang totdat hij er overheen springt alsof het een normale hindernis is. Daarna kun je de hindernissen hoger of schuiner zetten om de moeilijkheidsgraad te verhogen. Het belangrijke bij een natuurlijk parcours is dat het ook echt met natuurlijke materialen is. Ga dus niet over blauwe tonnen springen, dit is voor het paard namelijk heel anders dan bijvoorbeeld een pallet of boom. Rijd daarnaast ook lekker veel buiten!”

“Een andere leuke oefening met jonge paarden is meegaan met de jacht. Dit zijn namelijk lange afstanden op verschillende ondergronden. Waardoor je bijvoorbeeld ook een sloot moeten springen of boomstammen. De jacht is een heel goede oefening voor de conditie. Het is een leuke activiteit voor het jonge paard omdat je met een grote groep bent en dankzij het kuddegedrag durven de jonge paarden ook meer. Daarnaast is het een perfect uitje voor je galoptraining”, vertelt Madeleine.

Tenslotte heeft de amazone nog één advies: “Ga zelf ook naar de sportschool! Zorg dat je zelf fit genoeg bent en dat je paard natuurlijk ook fit is.”

Bron: BIT Magazine