''Niks was te gek voor deze man, hij heeft altijd zin in een nieuw avontuur''
''Niks was te gek voor deze man, hij heeft altijd zin in een nieuw avontuur''

Paradepaardje: ‘Booster heeft ADHD’

Recreatie Recreatie Verzorging

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Booster, een Andalusiër.

“Mijn paradepaardje is een PRE Andalusiër uit Spanje”, vertelt Ilse Dwarshuis (25) uit Emmen. “Zijn naam is Embustero Mar, maar we noemen hem Booster. Vorig jaar winter is hij naar Nederland gekomen en sinds mei 2016 is hij in mijn bezit. Booster heeft zijn naam te danken aan zijn karakter, hij heeft namelijk energie voor tien. Een beetje ADHD, maar dan in de positieve zin van het woord.”

Trots

“Booster is een ruin van negen jaar oud en 1.58 meter hoog. Hij valt erg op door zijn hoge galoppade, zijn barokke bouw, dikke en lange bos zwarte manen en zijn glanzende donkerbruine vacht, het is echt een trots en zelfverzekerd paard. Het is een enorm werkwillig dier, een lief en eerlijk paard met een fantastisch karakter.”

Lange ritten

“Ik droomde al altijd van een paard met een dikke bos manen en lekker veel pit, om heerlijke lange ritten mee te maken. Booster voldeed gelijk aan mijn wensen, hij is ontzettend betrouwbaar en vindt lange buitenritten maken het mooiste wat er is. Wedstrijdambitie heb ik nooit gehad en gelukkig houdt Booster, net als ik, niet van rijden in de bak.”

Camping en strand

“Vanaf de eerste dag dat hij bij mij was gingen we samen naar het bos en de heide. En in de eerste week reed ik al met hem naar ons huis, 20 kilometer van stal. Zo hebben we de afgelopen zeven maanden veel mooie momenten meegemaakt. We gingen weekenden naar de camping en bleven daar overnachten, we maakten vele dagtochten en dagjes naar het stand. Het strand is overigens 3 uur rijden vanaf stal. Niks was te gek voor deze man, hij heeft altijd zin in een nieuw avontuur. Moe heb ik booster nog nooit meegemaakt, zelfs niet na het weekend dat we samen 80 kilometer hebben afgelegd. Toen wilde hij graag nog een eindsprint doen.”

Angst voor de smid

“Ook is Booster niet altijd de makkelijkste met zijn drukke karakter. Zo kreeg hij kort nadat ik hem kocht een hoefzweer. Toen hij de hoefsmid zag stond hij al steigerend in de stal en door verdovingen brak hij heen. We denken dat hij vanuit Spanje veel slechte ervaringen heeft gehad met de hoefsmid, want hij had dondersgoed door wie er langskwam. Zelfs de veearts kon niets met hem beginnen. We hebben de hoefzweer ingepakt en laten broeien waardoor deze uiteindelijk na twee dagen zelf is open gebroken en de hoef weer goed herstelde. Steeds als de smid komt is Booster nog erg onrustig, maar wel erg braaf en hij werkt verder goed mee.”

Niet graag op stal

“Booster heeft veel moeite met op stal staan. Hij loopt constant heen en weer in zijn stal, ook al staat hij met andere paarden om zich heen. We weten natuurlijk niet hoe Booster vroeger gehouden is, maar we verwachten buiten, in een kudde met meerdere paarden. In de winter gaan bij ons op stal in Exloo alle paarden naar binnen, omdat het land dan te nat is. Maar er is nog een stuk land op de Hondsrug, aan de bosrand, dat hoger ligt, droog blijft en beschutting biedt voor de wind. Hier staan twee paarden.”

In weer en wind buiten

“We hebben het met Booster twee maanden aangekeken op stal, omdat de verwachting was dat hij wel zou wennen, dit gebeurde helaas niet. Elke dag stond hij zwetend in zijn stal, ging hij slechter eten, verloor gewicht en was hij tijdens het rijden erg gespannen. Omdat we zagen dat Booster niet gelukkig was, hebben we hem omgeruild met een paard dat buiten stond. Nu staat hij in een groot stuk land van 5000 m2, samen met nog een paard en daar is hij helemaal gelukkig. Hij staat nu met weer en wind buiten, regen en sneeuw, maar met een dikke deken gaat dat prima!”

Bijzondere band

“Booster en ik hebben samen een hele bijzondere band al vanaf het begin. Andere ruiters tolereert hij niet op zijn rug. Hij test ze uit, gaat rennen of probeert ze van zijn rug te gooien. Bij mij heeft hij dit nog nooit gedaan. We vertrouwen elkaar volledig en vullen elkaar precies op de goede momenten aan. Zo heeft hij veel behoefte aan rust en duidelijkheid. Als Booster weer eens over zijn toeren gaat met zijn ADHD-gedrag richten we ons rustig op grondwerk en nog geen kwartier later kan je de wereld weer met hem aan. Inmiddels rijd ik ook lange ritten zonder zadel met hem, dat gaat super en zo komen we nog dichter bij elkaar!”

Reetjes spotten

“Mijn doel met Booster is om samen te genieten van de natuur, reetjes te spotten voor de zon op komt, heerlijke ontspannen lange ritten te maken en hem heel veel liefde en een fijn thuis te geven waar hij altijd mag blijven.”

Heb jij ook een paradepaardje? Mail bit-cap@mphorses.nl om ons te laten weten!

Vanaf de eerste dag dat hij bij mij was gingen we samen naar het bos en de heide
Booster heeft veel moeite met op stal staan
''Ik droomde al altijd van een paard met een dikke bos manen''