Stress
Stress

Omgang met paarden verlicht stress

Nieuws

Onderzoek toont aan dat het rijden en verzorgen van paarden kan helpen stress bij tieners te verlichten. Uit de studie blijkt dat tieners die veel tijd besteden aan het verzorgen en rijden van paarden veel minder stresshormonen hebben.


De onderzoekers testten het speeksel van 130 jongeren die twaalf weken paardrijles kregen op school. In die tijd brachten ze 90 minuten per week door met de paarden. De onderzoekers namen twee dagen voor en twee dagen na de periode speeksel af bij de tieners. Vervolgens analyseerden ze het gehalte van het stresshormoon cortisol in de monsters.

De resultaten zijn gepubliceerd in het American Psychological Association’s Human-Animal Interaction Bulletin. Kinderen die omgaan met paarden hadden minder stresshormonen dan de controlegroep, die geen paarden zag.

Dr Patricia Pendry, van de universiteit van Washington zegt: “We zijn erg enthousiast over de resultaten. We weten dat een hoog niveau aan cortisol bij kinderen, vooral in de avond, wordt beschouwd als een oorzaak voor het ontwikkelen van een psychische stoornis.”

De onderzoekers hopen dat het onderzoek een eerste stap is bij het vinden van manieren om mentale problemen bij tieners te voorkomen. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat omgaan met honden, paarden en katten goed kan zijn voor het zelfvertrouwen van kinderen. De hypothese dat paarden stress kunnen verlichten was echter nooit onderzocht. Dr Pendry hoopt dat paarden kunnen worden gebruikt als therapie voor mensen met psychische problemen.

Bron: Human-Animal Interaction Bulletin