120608561_ABFweb
120608561_ABFweb

Stroomlint en stress bij paarden

Nieuws

Veroorzaakt stroomlint stress bij paarden? Dat vroegen Rupert Bruckmaier en zijn collega’s van de Universiteit van Bern zich af. Daarom stelden ze een onderzoek in. Horses.nl vertelt ons erover.De onderzoeksopzet


In het onderzoek gebruikte men 20 paarden, die een leeftijd hadden tussen de 6 en 18 jaar. De paarden werden gedurende het onderzoek in verschillende ruimtes gezet. Steeds voor een periode van 90 minuten. Het ging om twee paddocks van 32 vierkante meter en twee kleinere ruimtes (die ongeveer zo groot als een stal waren). De omheiningen van de paddocks verschilden: één paddock was afgezet met hout en één met stroomlint. Hetzelfde was het geval bij de kleinere ruimtes.

Video


De gedragingen van de paarden werden op video vastgelegd. Tevens werd de hartslag van de paarden gemonitord. En het bloed van de paarden werd onderzocht.

De uitkomst van het onderzoek


De onderzoekers vonden geen aanwijzingen die hun hypothese ondersteunden. Een omheining van stroomlint veroorzaakte niet meer stress dan een houten omheining. Het was de onderzoekers wel opgevallen dat de paarden in de paddock minder gebruik maakten van de totale oppervlakte als de ruimte was afgezet met stroomlinten.

Bron: Horses.nl.