karperrug
karperrug

Paarden met een karperrug

Nieuws

Een karperrug heeft niets te maken met een vis. Hiermee worden paarden bedoeld die een bolle rug hebben net achter het zadel. Er bestaat veel onduidelijkheid over de karperrug. Paardenarts Henk van der Veen licht een tipje van de sluier op.


Paarden met een karperrug zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Sommige hebben van nature bolle lendenen, bij andere ligt er een probleem aan de karperrug ten grondslag. Deze paarden hebben pijn of klachten in het lendenen of buikgebied en vangen dit op door hun rug bol te maken. Weer andere paarden hebben door bijvoorbeeld een rustperiode minder bespiering op de rug, waardoor het lijkt of de wervelkolom meer naar boven uitsteekt. “Als de rugspieren weer worden opgekweekt, zie je de karperrug bij deze paarden minder worden of zelfs helemaal verdwijnen”, aldus Henk van der Veen.

Dierenarts


Belangrijk is om per geval te bekijken wat er precies aan de hand is en vooral of het paard klachten of pijn heeft. In dat geval moet je altijd bij een dierenarts aan de bel trekken. Deze kan nader onderzoek doen naar de onderliggende problemen die mogelijkerwijs de karperrug veroorzaken.

Topsport


Hoewel er wel een verband lijkt te zijn tussen de ernst van de karperrug en de mate van klachten, kan de paardenarts ons ook gerust stellen. “Ik zie paarden met een karperrug die prima functioneren en geen pijn hebben. Ik ken zelfs paarden met een karperrug die in de topsport lopen. Als je een eventueel onderliggend probleem adequaat behandeld en hem op de juiste manier traint, zie je de karperrug soms niet eens meer en kun je nog een heel eind komen met zo’n paard.”

Meer informatie over de karperrug en daaraan gerelateerde rijtechnische problemen en oefeningen vind je in Bit 223. Bestel ‘m hier!

karperrug