amber3
amber3

Bijzonder ras: Knabstrupper

Nieuws

Een barok paard dat koel in zijn hoofd is maar absoluut niet sloom, dat is de Knabstrupper. Barbra Bouhuijs is de eigenaresse van de 22-jarige Knabstruppermerrie Amber van Uniken, die ondanks haar leeftijd nog altijd even vlug is.



1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Het was eigenlijk per toeval. Amber was toendertijd van de dochter van een vriendin van me, die op dezelfde stal stond als ik. Het meisje was erg aan het puberen en Amber leed daaronder, haar eigenaresse was heel ongeduldig en dat werkte niet. Dus het idee kwam al snel om het paard te verkopen en ze vroegen of het niks voor mij was. Ik had op dat moment nog een ander paard van 27 jaar, die nog topfit was en twee paarden was gewoon net wat te veel. Maar toch ging ik stiekem op Amber en haar baasje letten en ik vond het toch wel zielig. Dus toen heb ik toch besloten om haar te kopen.”

2. Wat is er zo bijzonder aan het ras?


“Ze willen echt voor je werken en zijn koel, maar niet sloom. Amber is erg leergierig en echt heel erg soepel. Knabstruppers zijn ook voor alle disciplines geschikt. Dat is het leuke eraan, dat je niet beperkt bent tot één discipline.”


 

3. Wat doe je met je paard?



“Ik doe eigenlijk alles en dan ook echt alles. We hebben TREC gereden, endurance, gemend, springen, eventing en we hebben meegedaan aan de paardenvierdaagse. De sociale dingen vind ik heel leuk, rijden tussen andere mensen. Maar ze kan ook heel goed alleen in de ring zijn. Ook hebben we meegereden met de jachtvereniging, tussen vijftig andere paarden. En ze is western beleerd, mijn bijrijdster rijdt western. Dan ging ik ‘s ochtends op dressuurwedstrijd en ‘s middags had ze westernles, ze schakelde heel eenvoudig om.”

 

 

4. Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“Ik denk het wel, ze zijn toch heel erg leuk met hun stippen. En het is fijn dat ze meedenken, je kunt op ze rekenen alsof het een hond is. Als we buiten gaan rijden weet ze de weg naar huis precies en ook ons gaspad kent ze als de beste. Het is echt fijn als je niet constant voor je paard hoeft te denken.”

5. Waarom is Amber zo bijzonder?


“Ze is gewoon mijn maatje. Het is fijn dat ze niet afhankelijk van me is, ik kan gerust een week op vakantie. Maar het is fijn als een paard je herkent en alles voor je wilt doen. Met buitenritten is ze nog steeds de snelste, als er anderen meegaan zijn we eigenlijk gewoon te snel. Maar met jonge ervaren mensen is ze ook gewoon heel lief. Ze heeft een tijdje met gehandicapten gereden en ook dat ging heel goed. Amber weet duidelijk wie wel en wie niet kan rijden.”






 De KnabstrupperDe Knabstrupper is een barok paard dat van oorsprong uit Denemarken komt. Het paard kwam daar per toeval terecht doordat een legerofficier in 1800 een gevlekt Spaans paard meenam naar Denemarken, de merrie Flaebehoppen. Een van haar zonen werd de stamvader van de huidige Knabstruppers. Knapstruppers zijn vaak gespikkeld, al zijn er ook egale exemplaren. De meest bekende Knabstrupper is Witje, het paard van Pippi Langkous. 

 

 
amber
amber4
amber7
amber9
amber10
amber6